Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Έξι πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα

Πολλές αλλαγές, άλλες εμφανείς και άλλες όχι, συμβαίνουν στο σώμα σου το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Έξι πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα
Bigstock

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αξιοθαύμαστο πόσα πράγματα συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα. Μέσα στην μήτρα μεγαλώσει σιγά-σιγά ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι και το σώμα σου είναι αυτό που το ταΐζει, του δίνει οξυγόνο, το μεγαλώνει.

Τι συμβαίνει όμως συγκεκριμένα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης;

#1 Η μήτρα μεγαλώνει κατά 14 φορές σε σχέση με το αρχικό της μέγεθος

Κι όμως, από το μέγεθος ενός αχλαδιού μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνη η μήτρα θα έχει μέγεθος όμοιο με αυτό ενός καρπουζιού πριν επιστρέψει ξανά μετά τον τοκετό στο αρχικό της μέγεθος. Επίσης περιέχει σχεδόν δύο ποτήρια γεμάτα με υγρά όπως η βλέννα και το αμνιακό υγρό για να προστατεύσει το έμβρυο.

#2 Η καρδιά αντλεί 40-50% περισσότερο αίμα σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη

Επίσης, χτυπά 10-20 περισσότερες φορές το λεπτό. Αυτό συμβαίνει για να τροφοδοτήσει τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα και για να προ ετοιμαστεί για τον τοκετό.

\

#3 Το μωρό μπορεί να σε ακούσει

Μέχρι και την 18η εβδομάδα κύησης τα αυτιά του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως και το μωρό μπορεί να ακούσει τη φωνή σου ή άλλους ήχους από το εκτός μήτρας περιβάλλον.

#4 Ο πλακούντας κάνει τη δουλειά τεσσάρων οργάνων

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι αποκαλούν τον πλακούντα δέντρο της ζωής. Είναι το όργανο που παρέχει στο έμβρυο το αίμα που χρειάζεται, που το ταΐζει και που απομακρύνει τα απόβλητα από τη μήτρα.

#5 Το στήθος είναι έτοιμο να παράγει γάλα

Οι ορμόνες ενεργοποιούν τη διαδικασία για την παραγωγή γάλακτος σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη και ήδη στην 20η εβδομάδα κύησης το πρωτόγαλα έχει ήδη παραχθεί. Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παρατηρήσετε και διαρροή.

#6 Το μωρό κάνει εξάσκηση στο κλάμα

Φωτογραφίες από υπερήχους έχουν δείξει τα μωρά στη μήτρα να κάνουν γκριμάτσες και να παίρνουν εκφράσεις που θυμίζουν εκείνες του κλάματος. Το μωρό δεν κλαίει στην πραγματικότητα, ούτε είναι στεναχωρημένο για κάτι, κάνει όμως εξάσκηση για την σημαντική αυτή δεξιότητα που θα είναι και ο πρώτος τρόπος για να επικοινωνήσει με τους γύρω του.

Με πληροφορίες από thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved