Ποια αιθέρια έλαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εγκυμοσύνη και πώς

Τα αιθέρια έλαια που θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη και τα οφέλη του κάθενός. 

Ποια αιθέρια έλαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εγκυμοσύνη και πώς
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια η αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά δημοφιλή. Είναι όμως όλα κατάλληλα για την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τι ακριβώς είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά, λουλούδια και σπόρους και ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό χημικών ενώσεων που απομονώνονται μέσω απόσταξης ή άλλης διαδικασίας. Χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο άρωμά τους για αυτό και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοθεραπεία.

Αιθέρια έλαια και εγκυμοσύνη

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως σε αρωματικά διαλύματα χώρου και σε λάδια για μασάζ. Στις δύο περιπτώσεις, είτε μέσω της εισπνοής είτε μέσω δερματικής επαφής, το έλαιο εισχωρεί στον οργανισμό.

Οι μελέτες για τις επιπτώσεις από τη χρήση αιθέριων ελαίων στην εγκυμοσύνη είναι λιγοστές, για αυτό πολλοί ειδικοί προτείνουν να αποφεύγεται η χρήση τους, ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Κάποια αιθέρια έλαια ωστόσο έχουν αποδεδειγμένα οφέλη και για την έγκυο και η χρήση τους θεωρείται ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ενώ προτιμότερη είναι η χρήση τους σε αρωματοθεραπεία και όχι τοπικά στο δέρμα.

Ποια αιθέρια έλαια θεωρούνται ασφαλή για την έγκυο

Έλαιο λεβάντας

Είναι από τα αιθέρια έλαια που έχουν μελετηθεί περισσότερο για αυτό και θεωρείται ασφαλές. Έρευνα του 2016 έδειξε ότι η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο λεβάντας βοηθά στη χαλάρωση ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης το έλαιο λεβάντας θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από μυϊκούς πόνους, στον ύπνο και στην αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών.

Ροδέλαιο

Η αρωματοθεραπεία με ροδέλαιο προσφέρει χαλάρωση και βοηθά στην μείωση του στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Έλαιο μέντας

Αν και πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ως προς την ασφάλεια χρήση έλαιο για την περίοδο της εγκυμοσύνης, έρευνα του 2013 έδειξε ότι όταν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αρωματοθεραπεία και με μέτρο, το έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ναυτιών.

Έλαιο χαμομηλιού

Στην ανακούφιση από τις πρωινές ναυτίες μπορεί να βοηθήσει και το έλαιο χαμομηλιού. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο είδη χαμομηλιού, το ρωμαϊκό που όταν χρησιμοποιείται σε αρωματοθεραπεία βοηθά στην χαλάρωση και την ηρεμία και το γερμανικό που χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο τοπικά για την πρόληψη των ραγάδων και την αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος.

Έλαιο λεμονιού

Το λεμόνι θεωρείται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την αντιμετώπιση των πρωινών ναυτίων και το ίδιο ισχύει και για το αιθέριο έλαιο λεμονιού. Μελέτη του 2014 έδειξε ότι η χρήση του αιθέριου ελαίου λεμονιού στην αρωματοθεραπεία μείωσε τη συχνότητα ναυτιών και εμετού.

Άλλα αιθέρια έλαια που θεωρούντια ασφαλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι τα έλαια πικραμύγδαλου, τζίντζερ, κυπαρισσιού, λιβανιού, μάραθου, καρδάμου και το argan oil.

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Η αραίωση είναι το κλειδί. Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο αιθέριο έλαιο τοπικά στο δέρμα, θα πρέπει να το αραιώσετε πρώτα καθώς το αιθέριο έλαιο είναι πολύ συμπυκνωμένο και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα

Μην υπερβαίνετε τις δοσολογίες. Η υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων μπορεί να γίνει επικίνδυνη ειδικά εάν χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο τοπικά.

Με πληροφορίες από healthline.com, thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved