Εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε στα προϊόντα φροντίδας μαλλιών

Ποια συστατικά θεωρούνται επικίνδυνα για το έμβρυο;

Εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε στα προϊόντα φροντίδας μαλλιών
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε τα περισσότερα από τα προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών όπως σαμπουάν, τα conditioner και προϊόντα styling. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε τι περιέχει το κάθε ένα από αυτά, καθώς κάποια συστατικά θεωρούνται επικίνδυνα για το έμβρυο.

Κάνει να βάψετε τα μαλλιά σας στην εγκυμοσύνη;

Ένα θέμα για το οποίο οι γνώμες διίστανται. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μελετών που να επιβεβαιώνει ότι οι βαφές μαλλιών είναι επιβλαβείς στην εγκυμοσύνη, ούτε και το αντίθετο. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων, ωστόσο, υποστηρίζει ότι είναι ασφαλής η χρήση βαφών στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκύων, οι βαφές μαλλιών δεν είναι τοξικές για το μωρό εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά. Αυτό συμβαίνει για το κρανίο απορροφά μία ελάχιστη ποσότητα χημικών, έτσι μία αμελητέα ποσότητα εισχωρεί στον οργανισμό και εάν κάτι φτάσει στο έμβρυο αυτό είναι μία πολύ μικρή ποσότητα.

Ωστόσο, αρκετές βαφές μαλλιών περιέχουν τοξικές ουσίες, για αυτό και οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν η μέλλουσα μαμά να περιμένει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο για να βάψει τα μαλλιά της.

Προσοχή στις φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις είναι πηκτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται στα σαμπουάν, τα conditioner, τις λακ και τις βαφές μαλλιών και έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό. Στην εγκυμοσύνη υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα του εμβρύου.

Προσοχή σε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια

Αν και σε γενικές γραμμές τα αιθέρια έλαια θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη, κάποια από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την έγκυο και το μωρό, όπως είναι το αιθέριο έλαιο βασιλικού και θυμαριού.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο προβληματίζει η χρήση αιθέριων ελαίων στην εγκυμοσύνη είναι για την πιθανή σύνδεση με αποβολή. Σύμφωνα την ιατρική βιβλιογραφία ωστόσο, πιο πιθανό είναι να επηρεάσουν αρνητικά τις ορμόνες που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη του μωρού.

Αποφύγετε την περμανάντ και το μόνιμο ίσιωμα των μαλλιών

Πολλές γυναίκες ισιώνουν ή κάνουν σγουρά τα μαλλιά τους μόνιμα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην περμανάντ ή στο μόνιμο ίσιωμα περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου το οποίο θεωρούνται μία δυνατή και επικίνδυνη ουσία. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να γίνουν περισσότερες μελέτες για τις επιπτώσεις στο έμβρυο.

isia-mallia.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Liubov Ilchuk

Αποφύγετε την κερατίνη

Πολλές γυναίκες με σπαστά ή μαλλιά που φριζάρουν επιλέγουν τη θεραπεία με κερατίνη για να αποκτήσουν ίσια και λεία μαλλιά. Πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο ότι η κερατίνη περιέχει μία δραστική και επικίνδυνη ουσία που λέγεται φορμαλδεΰδηκαι στην ουσία πρόκειται για μία χημική ένωση που αποτελείται από υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα. Το CDC υπογραμμίζει την πιθανή σχέση χρήσης φορμαλδεΰδης και αποβολών.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved