Προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο (placenta accreta): Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος

Αίτια και κίνδυνοι της προσκόλλησης του πλακούντα στο μυομήτριο.

Προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο (placenta accreta): Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος
Bigstock

Η προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο είναι μία σοβαρή και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή του τοκετού. Τα περιστατικά είναι αυξημένα τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται κυρίως στον τοκετό με καισαρική τομή.

Τι είναι η προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο (placenta accreta);

Η προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο είναι μία σπάνια επιπλοκή το τοκετού κατά την οποία ο πλακούντας προκολλάται πολύ βαθιά στα τοιχώματα της μήτρας. Η αφαίρεσή του είναι απαραίτητη και λόγω της θέσης του συνεπάγεται ο τραυματισμός της μήτρας και αιμορραγία.

Αίτια

Η συγκεκριμένη επιπλοκή είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αποτέλεσμα ουλών ή άλλων ανωμαλιών στο τοίχωμα της μήτρας από καισαρική τομή ή άλλους τύπους χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή, όπως η αφαίρεση ινομυώματος.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική είναι πιο πιθανό να πάθουν προσκόλληση πλακούντα στο μυομήτριο από ότι οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερες καισαρικές έχει κάνει μία γυναίκα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανίσει placenta accreta.

Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες άνω των 35 και γυναίκες με παθήσεις της μήτρας όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προσκόλλησης πλακούντα στον μυομήτριο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόλληση πλακούντα στο μυομήτριο δεν έχει καθόλου συμπτώματα, ωστόσο κάποιες γυναίκες εμφανίζουν αιμορραγία στο τρίτο τρίμηνο κύησης.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με υπέρηχο στις επισκέψεις ρουτίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός θέλει να κάνει μαγνητική για να βεβαιωθεί.

Αντιμετώπιση και πιθανές επιπλοκές

Η προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό και να απαιτείται η αναγκαστική μετάγγιση αίματος. Εάν η διάγνωση είναι έγκαιρη, ο γιατρός σας θα γνωρίζει πώς να μειώσει τον κίνδυνο ώστε να γεννηθεί το μωρό ασφαλές. Σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται ο τοκετός με καισαρική ακόμα και στην 34η εβδομάδα κύησης καθώς μειώνει τον κίνδυνο για αιμορραγία κατά τον τοκετό.

Στις περιπτώσεις επίσης, ο τοκετός με καισαρική ακολουθείται από υστερεκτομή.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved