Αυξημένη λίμπιντο στην εγκυμοσύνη – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν έχετε αυξημένη ερωτική διάθεση στην εγκυμοσύνη ή και καθόλου, μην πανικοβληθείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Αυξημένη λίμπιντο στην εγκυμοσύνη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Τα πιο γνωστά και συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία στο στήθος, οι πρωινές ναυτίες, οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση και η έντονη κόπωση. Δεν είναι όμως τα μόνα. Ένα ακόμα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι αυξημένη ερωτική διάθεση ή και το αντίθετο.

Οι εναλλαγές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές και προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές που ξεκινούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη λίμπινο. Από την άλλοι συμπτώματα όπως οι πρωινές ναυτίες, η έντονη κόπωση και το στρες μπορεί να μειώσουν την ερωτική σας διάθεση.

Πότε αυξάνεται συνήθως η λίμπιντο στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι νιώθουν έντονη ερωτική διάθεση στην εγκυμοσύνη το δεύτερο τρίμηνο όταν οι ναυτίες αρχίζουν να υποχωρούν. Η κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική οπότε μην απορήσετε εάν νιώσετε αυξημένη λίμπιντο σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Όσο πλησιάζεται στον τοκετό, η κοιλιά σας γίνεται πιο μεγάλη και η κούραση μαζί και οι πόνοι στην κοιλιά, τη μέση και άλλα σημεία του σώματος, είναι πλέον μόνιμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ερωτική διάθεση.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η κάθε γυναίκα, άρα και η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη λίμπιντο μέχρι και τον τοκετό.

Μπορεί η υπερβολικά συχνές ερωτικές επαφές να βλάψουν το μωρό;

Εάν ο γυναικολόγος σας σας έχει δώσει το πράσινο φως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνευρίσκεστε ερωτικά με τον σύντροφό σας όσο συχνά θέλετε.

Μειωμένη ερωτική διάθεση στην εγκυμοσύνη

Και η μειωμένη ερωτική διάθεση είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Συμβαίνει μάλιστα σε περίπου το 60% των γυναικών και είναι προσωρινό.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψετε πότε ή εάν θα μειωθεί η ερωτική διάθεση την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, έρευνες αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό η ερωτική διάθεση να μειωθεί στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν το μεγάλο μέγεθος της κοιλιάς σας προκαλεί δυσκολία στις κινήσεις ή ακόμα και δυσφορία.

Μειωμένη ερωτική διάθεση στην εγκυμοσύνη μπορεί να βιώσετε και στο πρώτο τριμηνο της εγκυμοσύνης λόγω των πρωινών ναυτιών, της έντονης κόπωσης και της ευαισθησίας στο στήθος.

Πόσο διαρκεί η μειωμένη ερωτική διάθεση στην εγκυμοσύνη;

Όσο για το πόσο διαρκεί η μειωμένη ερωτική διάθεση, η απάντηση είναι εξαρτάται. Κάποιες γυναίκες έχουν μειωμένη λίμπιντο μέχρι τις αρχές του δευτέρου τριμήνου, ενώ σε άλλες διαρκεί όλη την εγκυμοσύνη.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved