23η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Οι αλλαγές στο σώμα σας και η ανάπτυξη του εμβρύου κατά την 23η εβδομάδα κύησης

23η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Εάν είστε 23 εβδομάδων έγκυος, διανύετε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης σας.

Πολλές αλλαγές θα γίνουν στο σώμα σας αλλά και στο έμβρυο, όχι κατ΄ανάγκη όλες ορατές.

Linea nigra

H linea alba είναι η γραμμή που εκτείνεται στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς, ανάμεσα στον αφαλό και την ηβική περιοχή. Είναι τόσο ανεπαίσθητη που μετά βίας μπορεί να τη διακρίνει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού.

Όταν η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (χάρη στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που παράγονται από τον πλακούντα), αυτή η γραμμή γίνεται πιο σκούρα και πιο εμφανής.

Η συγκεκριμένη γραμμή ονομάζεται linea nigra και περίπου το 75% των γυναικών το παρατηρούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Το χρώμα ή ο βαθμός μελάγχρωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Η μέλαινα γραμμή συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο ή περίπου τον 5ο μήνα. Μπορεί να γίνει πιο σκούρα και να επεκταθεί καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες εγκύων, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σε ορισμένες είχε φτάσει μέχρι την κορυφή της κοιλιάς τους.

sixnouria-stin-egimosini.jpg

Το στήθος μεγαλώνει

Το στήθος σας αρχίζει να μεγαλώνει σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι φλέβες στο στήθος είναι πιο εμφανείς και οι θηλές πιο σκούρες.

Λιγούρες

Είναι πολύ πιθανόν να παρατηρήσετε έντονες λιγούρες και αυξημένη επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά. Αν και δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτές τις λιγούρες, ορισμένοι ειδικοί υποπτεύονται ότι οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο.

Προσωρινές αλλαγές στην όραση

Πολλές γυναίκες έχουν ήπιες και προσωρινές αλλαγές στην όραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, οφείλονται σε ορμόνες, στον μεταβολισμό, στην κατακράτηση υγρών … Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στην όρασή σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

skouro-derma-egimosini.jpg

Απώλεια μνήμης

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα κενά μνήμης μπορεί να οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης η οποία επίσης προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση και μεταπτώσεις στη διάθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με τους εδικούς, ο εγκέφαλος φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου στο κομμάτι που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Τέλος, μία ακόμα αιτία που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης στην έγκυο είναι το άγχος που σχετίζεται με τον τοκετό και τις αλλαγές που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού και η έλλειψη ύπνου.

mora-sti-mitra.jpg

Ανάπτυξη εμβρύου

Κατά την 23η εβδομάδα κύησης το έμβρυο έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου μάνγκο.

Μπορεί να ακούει ήχους έξω από το σώμα σας, όπως τη φωνή σας ή του συντρόφου σας. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους μέσα στη μήτρα και δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση για τη φωνή της έναντι των άλλων.

Κίνηση μωρού

Αυτά τα διακριτικά φτερουγίσματα που έχετε παρατηρήσει μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο αισθητά. Οι κινήσεις του μωρού θα εξελιχθούν σε απαλές κλωτσιές και σκουντίγματα. Στις 23 εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να σημειώνετε τα μοτίβα που σχετίζονται με την κίνηση του μωρού σας. Είναι πιο δραστήριο μετά το φαγητό ή όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε;

Συμπέρασμα

Κατά την 23η εβδομάδα, φροντίστε τη διατροφή και το βάρος σας, αποφύγετε τις μη ασφαλείς δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε προγεννητική γιόγκα για να βελτιώσετε την ισορροπία σας.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved