Συσπάσεις μήτρας στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ένδειξη τοκετού

Πότε οι συσπάσεις μήτρας αποτελούν ένδειξη για να πάτε στο μαιευτήριο.

Συσπάσεις μήτρας στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ένδειξη τοκετού
Bigstock

Οι συσπάσεις της μήτρας αποτελούν την ισχυρότερη ένδειξη ότι ο τοκετός πλησιάζει και είναι στην ουσία αυτές που οδηγούν και βοηθούν τη διαδικασία του τοκετού.

«Η μήτρα περιβάλλει το μωρό και όταν ο μυς της μήτρας συσπάται προκαλείται ο τοκετός» αναφέρει γυναικολόγος Bart Putterman στο parents.com. Αυτές οι συσπάσεις της μήτρας βοηθούν το μωρό να πάρει θέση για τον τοκετό και να περάσει από τον τράχηλο για να έρθει τον κόσμο.

Οι συσπάσεις του τοκετού, ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές συσπάσεις της μήτρας που μπορεί να βιώσει η έγκυος στην εγκυμοσύνη.

Πολύ πρόωρες συσπάσεις

Μπορεί να νιώσετε συσπάσεις στη μήτρα σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και τότε αποτελούν ένδειξη ότι το σώμα προετοιμάζεται σταδιακά για τον τοκετό. Οι αιτίες για τις πρόωρες συσπάσεις είναι μεταξύ άλλων το τέντωμα των συνδέσμων γύρω από τη μήτρα, η αφυδάτωση, η δυσκοιλιότητα και ο πόνος στα έντερα. Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις αυτές μοιάζουν με τις συσπάσεις περιόδου και δεν είναι ανησυχητικές, εκτός και αν συνοδεύονται από αιμορραγία και έντονο πόνο στην περιοχή.

Συσπάσεις Braxton Hicks

Ήδη από το δεύτερο τρίμηνο κύησης πολλές έγκυες βιώνουν τις λεγόμενες συσπάσεις Braxton Hicks. Πρόκειται για συσπάσεις πολύ πιο ήπιες από τις κανονικες που διαρκούν από 30 δευτερόλεπτα έως και 2 λεπτά. Δεν έχουν σταθερή συχνότητα ούτε αυξανόμενη ένταση και αυτή είναι η βασική διαφορά τους με τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού.Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο γιατρό Braxtion Hicks ο οποίος τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι ένδειξη ότι η μήτρα προετοιμάζεται για τον τοκετό. Υποχωρούν από μόνες τους, ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο νερό, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες.

Συσπάσεις λίγο πριν τον τοκετό

Πριν την 37η εβδομάδα κύησης, οι συσπάσεις με σταθερή συχνότητα (περίπου κάθε 10 λεπτά) και αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποτελούν ένδειξη πρόωρου τοκετού. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Συσπάσεις μετά την ερωτική επαφή

Η ερωτική επαφή στην εγκυμοσύνη δεν μπορεί να προκαλέσει τοκετό, ακόμα και αν η προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού είναι πολύ κοντά. Ωστόσο μετά τη σεξουαλική επαφή δεν αποκλείεται να βιώσετε συσπάσεις Braxton Hicks ή ακόμα και μία μικρή αιμορραγία.

Συσπάσεις τοκετού

Οι συσπάσεις τοκετού ξεκινούν σαν ένα έντονο και ενοχλητικό τίναγμα της κοιλιάς. Όσο περνάει η ώρα αντί να υποχωρούν, γίνονται πιο έντονες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα.

Από τις κύριες ενδείξεις τοκετού είναι:

  • Οι συσπάσεις είναι έντονες και συχνές
  • Σπάνε τα νερά
  • Νιώθετε έντονο πόνο στην κοιλιά και πίσω χαμηλά στη μέση

Για να βεβαιωθείτε εάν οι συσπάσεις που νιώθετε είναι οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού, δοκιμάστε το εξής:

Ξαπλώστε ανάσκελα έχοντας το ένα σας χέρι στην μήτρα. Εάν νιώθετε ολόκληρη τη μήτρα σκληρή κατά τη διάρκεια μίας σύσπασης, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μία σύσπαση τοκετού. Εάν είναι σκληρή σε ένα σημείο και πιο μαλακή σε ένα άλλο, τότε το μωρό μάλλον απλώς κουνιέται και δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του τοκετού.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved