Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Από τι προκαλούνται οι αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη, ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Bigstock

Οι αιμορροΐδες είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Εμφανίζονται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο κύησης και διαρκούν μέχρι και τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια αγγειακού φλεβικού ιστού, οι οποίες προβάλλουν από τον πρωκτό. Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων: οι εσωτερικές οι οποίες είναι στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου και οι εξωτερικές οι οποίες εντοπίζονται στον πρωκτό.

Περίπου το 15% με 41% των εγκύων είναι πιθανό να εμφανίσουν αιμορροΐδες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πιο συχνές στις έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας και στις πολύδυμες κυήσεις.

Όταν οι αιμορροΐδες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε μέγεθος με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών και νερού. Οι φυτικές ίνες και το νερό είναι απαραίτητα για την πιο εύκολη αποβολή των κενώσεων από το σώμα.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Το ζεστό νερό αυξάνει την ροή του αίματος στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Μπορείτε να γεμίσετε την μπανιέρα με λίγο νερό και να κάτσετε μέσα για μερικά λεπτά.

Βελτιώστε τη στάση που κάθεστε στην τουαλέτα. Αποφύγετε την άσκηση πίεσης στην περιοχή του περινέου. Επίσης, αποφύγετε να κάθεστε στη λεκάνη για πολλή ώρα. Εάν δυσκολεύεστε, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε, να περπατήσετε και να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν προσπαθήσετε ξανά.

Χρησιμοποιήστε παγοκύστες. Ο πάγος θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα μειώσει το πρήξιμο στην περιοχή. Μην αφήσετε τον πάγκο για πάρα πολλή ώρα στην περιοχή και αποφύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα. Τυλίξτε την παγοκύστη σε μία πετσέτα και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά στην περιοχή.

Πώς να αποφύγετε τις αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Δοκιμάστε τα εξής:

  • Πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Προτιμήστε τις τροφές ολικής άλεσης
  • Επισκεφτείτε την τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη, χωρίς καθυστέρηση
  • Εντάξτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας
  • Παρακολουθήστε τις κενώσεις σας για να δείτε πόσο συχνές είναι

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη;

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται κατά κύριο λόγο από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και τις ορμόνες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ το αυξημένο βάρος ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο ασκεί πίεση στα αγγεία αυτά.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved