Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορείτε να μείνετε έγκυος ξανά;

Δεύτερη φορά γονείς - Τι πρέπει να ξέρετε για να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας.

Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορείτε να μείνετε έγκυος ξανά;
Bigstock

Μετά τον τοκετό σας ίσως να αναρωτιέστε πόσο γρήγορα μπορείτε να μείνετε έγκυος ξανά, πότε και αν σας έρθει η περίοδός ενώ θηλάζετε και εάν, όπως ίσως έχετε ακούσει από φίλες που θηλάζουν, ο θηλασμός μπορεί να σας εμποδίσει πραγματικά να συλλάβετε.

Πόσο γρήγορα μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά τον τοκετό;

Είναι πιθανό να μείνετε έγκυος πριν από την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, η οποία μπορεί να σας έρθει τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό ή έως και 24 εβδομάδες μετά τον ερχομό του μωρού (ή αργότερα), ανάλογα με το αν θηλάζετε αποκλειστικά ή όχι.

ypnos-mazi-me-to-paidi.jpg

Μπορείτε να μείνετε έγκυος πριν έρθει η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό;

Ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος πριν από την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό. Μερικές γυναίκες δεν έχουν ωορρηξία κατά τον αρχικό τους κύκλο. Άλλες έχουν ωορρηξία πριν από την περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να περάσουν από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να χρησιμοποιήσουν ούτε μια σερβιέτα ή ένα ταμπόν.

Δεδομένου ότι δεν ξέρετε αν έχετε ωορρηξία ή όχι, ακόμη και όταν δεν σας έχει έρθει η περίοδος, η αντισύλληψη είναι μια λύση αν δεν προγραμματίζετε μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Μπορεί να σας έρθει περίοδος ενώ θηλάζετε;

Είναι πιθανό να έχετε περίοδο ενώ θηλάζετε.

Οι ορμόνες που ωθούν το σώμα σας να παράγει μητρικό γάλα μπορούν επίσης να σταματήσουν το σώμα σας από το να παράγει τις ορμόνες που προκαλούν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες γυναίκες δεν έχουν περίοδο ενώ θηλάζουν. Άλλες έχουν την πρώτη τους περίοδο μετά τον τοκετό τους ή μήνες μετά τον τοκετό.

Οι μητέρες που θηλάζουν είναι γνωστό ότι αδιαθετούν μόλις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό ή μέχρι και 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Ο συχνός, αποκλειστικός θηλασμός συχνά καθυστερεί την ωορρηξία περισσότερο.

Η φόρμουλα, η εισαγωγή στερεών τροφών, η διακοπή βραδινών γευμάτων (διακοπή βραδινού θηλασμού) και ακόμη η άντληση αντί του θηλασμού, μπορεί να διακόψει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες το σώμα να αρχίσει ξανά την ωορρηξία.

thilasmos-gripi.jpg

Μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε;

Είναι πιθανό να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε. Αν και ο θηλασμός διακόπτει την ωορρηξία δεν είναι μια πολύ αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης. Εάν η περίοδός σας επανέλθει - ακόμα κι αν έχετε ακανόνιστη περίοδο ενώ θηλάζετε - μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Επιπλέον, είναι πραγματικά δυνατό να μείνετε έγκυος πριν έρθει η περίοδος σας. Αν λοιπόν δεν είστε έτοιμη να κάνετε δεύτερο παιδί, φροντίστε να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε πριν μείνετε έγκυος ξανά μετά τον τοκετό;

Τόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όσο και το March of Dimes συνιστούν στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο και ιδανικά 18 μήνες μετά τη γέννηση πριν μείνουν έγκυες ξανά.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συμβουλεύει να περιμένετε τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη γέννηση του τελευταίου μωρού σας πριν μείνετε ξανά έγκυος και προειδοποιεί για τους κινδύνους εγκυμοσύνης νωρίτερα από 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σύλληψη εντός 18 μηνών από τον τοκετό αυξάνει τις πιθανότητες να προκύψουν ορισμένες επιπλοκές στην επόμενη εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης πρόωρου ή/και μωρού με χαμηλό βάρος - ειδικά εάν η σύλληψη συμβεί εντός έξι μηνών από τον προηγούμενο τοκετό. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να αυξήσει τον κίνδυνο ένα παιδί να έχει άσθμα, δυσκολίες στην ανάπτυξή του και προβλήματα όρασης και ακοής αργότερα στη ζωή του.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μωρά που έχουν συλληφθεί λίγο μετά τον τοκετό της μητέρας τους γεννήθηκαν απολύτως υγιή.

Συμβουλή: Μιλήστε με το γιατρό σας για το πότε μπορείτε να μείνετε έγκυος ξανά.

πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved