Εγκυμοσύνη: Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο στα πλευρά

Τι προκαλέι το πόνο στα πλευρά στην εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε.

Εγκυμοσύνη: Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο στα πλευρά
Bigstock

Ο πόνος στα πλευρά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σύνηθες φαινόμενο, ειδικά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τι τον προκαλεί; Σε ποιε περιπτώσεις να ανησυχήσετε και τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο;

Τι προκαλεί τον πόνο στα πλευρά στην εγκυμοσύνη

Μυοσκελετικές αλλαγές

Οι αλλαγές στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πλευρά. Ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο κύησης θα δυσκολεύεσαι περισσότερο να σκύψεις μπροστά λόγω του μεγάλου μεγέθους της κοιλιάς και μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πλευρά.

Πέτρες στη χολή

Οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή. Αυτό συμβαίνει λόγω των αυξημένων επιπέδων των οιστρογόνων και την πιο αργή κένωση της χοληδόχου κύστης. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πέτρες στη χολή δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, αν και κάποιες φορές οι έγκυες είναι πιθανό να νιώσουν έντονο πόνο. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες υπόκεινται σε χειρουργική επέμβαση μετά τον τοκετό.

Καούρα

Τη περίοδο της εγκυμοσύνης παράγεται στον οργανισμό μία ορμόνη με το όνομα ρελαξίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά του μύες και του ιστούς να χαλαρώσουν όσο το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Η ρελαξίνη μπορεί επίσης να ευθύνεται για τον πόνο στα οστά που νιώθουν πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στην πυελική περιοχή και τα πλευρά.

Πότε ο πόνος στα πλευρά είναι ανησυχητικός

Ο πόνος στα οστά την περίοδο της εγκυμοσύνης σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί ένδειξη για κάποια πιο σοβαρή πάθηση. Για παράδειγμα, ο πόνος που εμφανίζεται στην άνω κοιλιακή χώρα πιθανά να είναι σύμπτωμα ηπατικής νόσου, προεκλαμψίας ή συνδρόμου HELLP.

Απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας εάν έχετε και τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ζαλάδα
  • Εάν βλέπετε κουκίδες
  • Αιμοραγία
  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Ναυτία και εμετός

Τι μπορείτε να κάνετε

Χρησιμοποιήστε μία μπάλα ισορροπίας. Οι μπάλες ισορροπίας θεωρούνται ιδιαίτερα βοηθητικές την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ξαπλώστε σε αυτήν ανάσκελα και μετακινηθείτε μπρος πίσω.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει πολλά οφέλη για την έγκυο. Η yoga για παράδειγμα βοηθά στη χαλάρωση των μυών, συμβάλλοντας έτσι σε έναν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο φυσιολογικό τοκετό.

Αλλάξτε στάση ύπνου. Βρείτε μία στάση που σας βολεύει στο πλάι, ιδανικά από την αριστερή πλευρά ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Το ζεστό νερό θα σας ανακουφίσει από διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved