«Μύτη εγκυμοσύνης» το νέο trend στο TikTok - Τι είναι;

Κάποιες το έχετε δει και κάποιες όχι. Μπορεί όμως να μεγαλώσει η μύτη σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ένας ειδικός εξηγεί γιατί και πότε να περιμένετε να επιστρέψει η μύτη σας στο φυσιολογικό της μέγεθος.

«Μύτη εγκυμοσύνης» το νέο trend στο TikTok - Τι είναι;
Bigstock

Οι μέλλουσες μαμάδες και TikTokers μιλούν για πρώτη φορά για ένα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που δεν αναφέρεται συχνά και ονομάζεται «μύτη εγκυμοσύνης». Σίγουρα εδώ στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο γνωστός αυτός ο όρος αλλά υπάρχει και μάλιστα στο εξωτερικό οι μέλλουσες μαμάδες άρχισαν να διακωμωδούν την κατάσταση αυτή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα βιώνει αρκετές αλλαγές (αύξηση βάρους, «έκρηξη» ορμονών) και μέσα σε αυτές τις αλλαγές είναι και η αλλαγή μεγέθους της μύτης τους.

«Θέλετε να μιλήσουμε για τη μύτη εγκυμοσύνης; Γίνεται όλο και χειρότερο...», προειδοποίησε μια μαμά που έχει το όνομα @kalyn.hill στο TikTok.

Μέσα στο βίντεό της -όπως θα είδατε και εσείς αν πατήσατε play- φαίνεται η αλλαγή στο μέγεθος της μύτης της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ακόμη και εμείς ξαφνιαστήκαμε με την αλλαγή της.

Το ίδιο συνέβη και με την TikToker @mamba.basa, η οποία πίστευε ότι θα είναι γλυκιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

«Παρατηρήστε το μέγεθος της μύτης μου στο πριν και μετά βίντεο που δημοσίευσα!», σχολίασε κάτω από το βίντεό της.

Τα σχόλια κάτω από αυτά τα βίντεο που έχουν αρχίσει να γίνονται viral στο TikTok είναι πολλά. Μια μέλλουσα μαμά έγραψε: «Δεν αναγνωρίζω τη μύτη μου πια».

Μεγαλώνει η μύτη μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι;

Η μύτη σας είναι μια χαρά, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι και ανεξάρτητα από το αν είστε έγκυος ή όχι — αλήθεια. Όμως, μερικές γυναίκες μπορεί να μπερδεύονται σχετικά με αυτό το πιθανό σύμπτωμα και η γνώση είναι δύναμη. Γι' αυτό πριν αρχίσετε να ελέγχετε τη μύτη σας και κατά το πόσο μεγάλωσε ή όχι, θα πρέπει να ενημερωθείτε για αυτό το σύμπτωμα μιας και δεν πρόκειται για αύξηση μεγέθους αλλά για ένα απλό πρήξιμο που θα φύγει μερικές μέρες μετά τον τοκετό.

Άρα μεγαλώνει η μύτη ή πρόκειται για μια φήμη του TikTok;

Σύμφωνα με μια γιατρό που μίλησε στο Parents.com, ναι, η μύτη σας μπορεί φαίνεται μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Αν και η "μύτη εγκυμοσύνης" δεν είναι ιατρικός όρος, πολλές μυτούλες εγκύων φαίνονται μεγαλύτερες κατά το τέλος περισσότερο της εγκυμοσύνης τους και αντιμετωπίζουν επίσης μπούκωμα, που τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους δεν είχαν» αναφέρει η Dr. Jessica Madden MD, IBCLC.

Όπως και στα περισσότερα ανεπιθύμητα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ακόμη και για τη φουσκωμένη μυτούλα φταίνε οι ενοχλητικές ορμόνες. Σύμφωνα με την Dr. Madden, «Αυτές οι αλλαγές στη μύτη οφείλονται στο αυξανόμενο επίπεδο οιστρογόνων που με τη σειρά τους αυξάνουν την ποσότητα αίματος που ρέει στις μεμβράνες βλεννογόνου της μύτης.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου όγκου αίματος προορίζεται να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τη μήτρα, όλα τα μέρη του σώματος καταλήγουν να έχουν αυξημένη ροή αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Αυτή η ροή αίματος είναι επίσης ο λόγος που μπορεί να έχετε συχνοουρία.

Δυστυχώς, μερικές φορές αυτό οδηγεί σε αύξηση της μεγέθους της μύτης. Σύμφωνα με την ειδικό, η μύτη της εγκύου μπορεί διογκωθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού υπάρχουν όμως και φορές, που μια μεγαλύτερη μύτη μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν δείτε πρησμένη ή φουσκωμένη τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

«Η προεκλαμψία, μπορεί να φταίει για την πρησμένη και εμφανώς μεγαλύτερη μύτη», αναφέρει η Dr. Madden.

Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας εάν ανησυχείτε. Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας και οι απαραίτητες εξετάσεις που θα κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη σας, όπως ο έλεγχος αρτηριακής πίεσης, θα σας βοηθήσουν να μάθετε αν έχετε προεκλαμψία ή προδιάθεση για προεκλαμψία..

Αν και ορισμένες TikTokers λένε ότι οι μύτες τους δεν επανήλθαν ποτέ στο μέγεθος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη (ας είμαστε ειλικρινείς, το ίδιο έχει ειπωθεί για πολλά πράγματα που συμβαίνουν σε ένα σώμα μετά τον τοκετό), η Δρ Madden λέει ότι οι αλλαγές αυτές είναι προσωρινές.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η "μύτη της εγκυμοσύνης"» υποχωρεί περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό», λέει η Δρ Madden.

Μην αγχώνεστε λοιπόν. Σας υποσχόμαστε ότι η μύτη σας δεν θα μεγαλώσει και το μωρό σας θα αγαπήσει όπως και αν είστε. Ακόμη και αν η μύτη σας είναι λίγο πρησμένη τις πρώτες μέρες της γνωριμίας σας.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved