Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη.

Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις
Bigstock

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν δυσκολίες στον ύπνο την περίοδο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο. Η μεγάλη κοιλιά, η συχνοουρία και οι ορμονικές διαταραχές είναι μονο μερικοί από αυτούς.

Η υπνική άπνοια είναι κάτι ακόμα που αρκετές έγκυες, περίπου το 26%, καλούνται να διαχειριστούν.

Τι είναι υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση η οποία περιγράφει τη δυσκολία στην αναπνοή την ώρα του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, η αναπνοή σταματάει για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα και ξεκινάει ξανά πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ανάλογα από τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας, οι επαναλαμβανόμενοι αυτοί κύκλοι μπορούν να εμποδίσουν την επαρκή οξυγόνωση με αποτέλεσμα η έγκυος να νιώθει έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας.

Υπάρχουν δύο είδη υπνικής άπνοιας, η κεντρική υπνική άπνοια όταν ο εγκέφαλος δε δίνει σήμα στου πνεύμονες λόγω διαταραχών που σχετίζονται με το νευρικό και το μεταβολικό σύστημα και η αποφρακτική υπνική άπνοια όπου ο εγκέφαλος δε δίνει σήμα στους πνεύμονες λόγω απόφραξης κάποιου σημείου του ανώτερου αεραγωγού.

Τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας στην εγκυμοσύνη

Η υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη προκαλείται συνήθως από τις ορμονικές αλλαγές. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και τους μύες στον αεραγωγό. Η αύξηση βάρους επίσης μπορεί να ευθύνεται για την υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη, όπως και το αυξημένο μέγεθος της μήτρας που ασκεί πίεση τους πνεύμονες.

Τα κύρια συμπτώματα της υπνικής άπνοια στην εγκυμοσύνη είναι:

  • Έντονη κόπωση
  • Ροχαλητό
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Ξηροστομία το πρωί
  • Δυσκολία στην ανάσα κατά το ξύπνημα

Οι πιθανότητες της υπνικής άπνοιας στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση αυξάνονται λόγω των ορμονικών αλλαγών. Στην εγκυμοσύνη τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι πιο αισθητά τους τελευταίους μήνες της κύησης, αν και πολλές φορές δεν γίνεται διάγνωση λόγω των ομοιοτήτων τους με τα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη έχουν οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κύησης, υψηλή αρτηριακή πίεση και οι υπέρβαρες γυναίκες.

Επιπτώσεις υπνικής άπνοια την εγκυμοσύνη

Η υπνική άπνοια επηρεάζει την αναπνοή, τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για:

  • Διαβήτη
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Εγκεφαλικό
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Άσθμα
  • Κατάθλιψη
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας εξαρτάται από τα αίτια που την προκαλούν. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας προτείνει για αρχή την πιο ήπια θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές ταινίες για τη μύτη, σπρέει και χρήση φυσιολογικού ορού.

Επίσης προτείνεται η αλλαγή στάσης ύπνου και οι διατροφικές αλλαγές ιδιαίτερα σε γυναίκες με παχυσαρκία.

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης ώστε το κεφάλι σας να είναι πιο ψηλά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, μειώνοντας έτσι την κατακράτηση υγρών στον άνω αεραγωγό.

Πηγή πληροφοριών: healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved