Βρογχίτιδα στην εγκυμοσύνη: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βρογχίτιδα στην εγκυμοσύνη;

Βρογχίτιδα στην εγκυμοσύνη: Πώς να την αντιμετωπίσετε
Bigstock

Βρογχίτιδα είναι η λοίμωξη των βρόγχων που προκαλεί τον ερεθισμό και τη φλεγμονή τους. Στην εγκυμοσύνη είναι λογικό ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα να σας αγχώνει, πόσο μάλλον όταν νιώθετε βήχα και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για τη βρογχίτιδα;

Βρογχίτιδα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας γίνονται ευδιάκριτα σταδιακά και μοιάζουν πολύ με αυτά του απλού κρυολογήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βρογχίτιδα είναι ήπιας μορφής, ωστόσο μπορεί να είναι και πιο σοβαρή σε σπάνιες περιπτώσεις και να προκαλέσει πνευμονία.

Τa βασικά συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι ο βήχας, ο πυρετός, ο πονόλαιμος, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια. Είναι πιο συνήθης τους χειμώνας και τις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από κάποιο βακτήριο ή άλλη λοίμωξη.

Βρογχίτιδα στην εγκυμοσύνη – Οι κίνδυνοι

Η βρογχίτιδα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θεωρείται απειλητική για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, ωστόσο σημασία έχει και το τρίμηνο κύησης στο οποίο βρίσκεται η έγκυος.

Βρογχίτιδα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η βρογχίτιδα έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο συγγενούς μόλυνσης.

Βρογχίτιδα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, το δεύτερο τρίμηνο η βρογχίτιδα δεν ελλοχεύει συγκεκριμένους κινδύνους.

Βρογχίτιδα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στο στάδιο αυτό η μαμά κινδυνεύει περισσότερο.

Βρογχίτιδα στην εγκυμοσύνη – Πρόληψη

Λόγω των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μολύνσεις. Φροντίστε τον εαυτό σας και μείνετε υγιείς αποφεύγοντας όσο γίνεται τις ασθένειες.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά και αποφεύγετε τις επαφές με φίλους και συγγενείς που αρρώστησαν πρόσφατα. Επίσης, εντάξτε στη διατροφή σας ακόμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Βρογχίτιδα στην εγκυμοσύνη – Αντιμετώπιση

Η βρογχίτιδα στις περισσότερες περιπτώσεις περνάει από μόνη της σε διάστημα μίας εβδομάδας, ωστόσο εάν έχει προκληθεί από κάποιον ιό θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση την οποία θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη βρογχίτιδα. Πιο συγκεκριμένα:

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

  • Πιείτε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Ένα ζεστό αφέψημα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πονόλαιμο και την αντιμετώπιση του βήχα. Δεν είναι ωστόσο όλα τα βότανα κατάλληλα στην εγκυμοσύνη. Δείτε ποια τα να προτιμήσετε εδώ.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Οι υδρατμοί όταν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντουζ θα σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα και να αντιμετωπίσετε τον βήχα.
  • Ξεκούραση. Δώστε χρόνο στο σώμα και τον οργανισμό σας να ξεκουραστεί και να αναρρώσει.
  • Πίνετε πολλά υγρά. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο εύκολα.

Πηγή πληροφοριών healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved