Εγκυμοσύνη μετά από καισαρική τομή: Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε;

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι.

Εγκυμοσύνη μετά από καισαρική τομή: Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε;
Bigstock

Η σύλληψη μετά τον τοκετό είναι εφικτή αφού επανέλθει ο εμμηνορροϊκός κύκλος της γυναίκας μετά τη γέννα. Ωστόσο, η μήτρα είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει σωστά πριν φιλοξενήσει ακόμα ένα μωρό για εννέα μήνες.

Εγκυμοσύνη μετά από καισαρική: Πόσο καιρό να περιμένετε

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για δεύτερο παιδί και έχετε γεννήσει με καισαρική, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ιδανικό διάστημα που πρέπει να περάσει από τον τοκετό μέχρι την επόμενη σύλληψη είναι έξι μήνες με ένας χρόνος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρατείνει το διάστημα αυτό έναν χρόνο ακόμα (24 μήνες συνολικά) για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών για τη μητέρα και το έμβρυο και σε έκθεσή του αναφέρει ότι αυτή η περίοδος ανάρρωσης προτείνεται τόσο για τον τοκετό με καισαρική όσο και για τον φυσιολογικό τοκετό.

Εάν η σύλληψη πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από τον τοκετό με καισαρική, είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας σε περίπτωση φυσιολογική τοκετού στη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η περίοδος ανάρρωσης μετά τον τοκετό με καισαρική τομή είναι μεγαλύτερη από αυτήν μετά τον φυσιολογικό τοκετό. Το σώμα συνεπώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο, άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα χειρουργείο και θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να επουλωθεί η ουλή σωστά.

Ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, για αυτό καλό είναι σε κάθε περίπτωση, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν θέλετε να κάνετε δεύτερο παιδί αμέσως. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι εάν μείνετε έγκυος αμέσως μετά την καισαρική. Πιο συγκεκριμένα:

Προδρομικός πλακούντας. Συμβαίνει περίπου 1 στις 200 εγκυμοσύνης και είναι μία κατάσταση που περιγράφει όταν ο πλακούντας είναι ασυνήθιστα χαμηλά στη μήτρα, δίπλα ή σε ένα σημείο που καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας. Συμπτώματα του προδρομικού πλακούντα είναι η κόκκινη κολπική αιμορραγία κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.

Αποκόλληση πλακούντα. Μία σοβαρή πάθηση της εγκυμοσύνης που συμβαίνει όταν ο πλακούντας χωρίζεται εν μέρει ή πλήρως από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό. Αυτό μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο μωρό και να προκαλέσει βαριά αιμορραγία στη μητέρα.

Αυξημένος κίνδυνος για ρήξη μήτρας. Ο φυσιολογικός τοκετός μετά την καισαρική τομή μπορεί να προκαλέσει ρήξη μήτρας, ιδιαίτερα εάν το διάστημα μεταξύ των δύο τοκετών είναι πολύ μικρό. Οι υπέρβαρες γυναίκες που έχουν στο παρελθόν γεννήσει με καισαρική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρόωρος τοκετός. Σύμφωνα με έρευνες, μία εγκυμοσύνη σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών μετά τον τοκετό με καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, συνήθως μάλιστα πριν την 36η με 37η εβδομάδα κύησης.

Χαμηλό βάρος γέννησης. Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος για χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού πχ μικρότερο τον 2,5 κιλών.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved