Είναι ασφαλές να καταναλώνετε σπόρους σουσαμιού στην εγκυμοσύνη;

Επιτρέπεται το σουσάμι στην εγκυμοσύνη ή όχι;

Είναι ασφαλές να καταναλώνετε σπόρους σουσαμιού στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Αν είστε έγκυος θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές του φαγητού επειδή ό,τι τρώτε επηρεάζει τόσο τη δική σας υγεία όσο και του μωρού σας. Ο,τιδήποτε σκοπεύετε να φάτε (πολύ ή λίγο) θα επηρεάσει την υγεία του μωρού σας. Έτσι είναι σημαντικό να επιλέγετε υγιεινές τροφές.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα μάθετε ποιες τροφές επιτρέπεται να τρώτε συχνά, ποιες δεν πρέπει να τις καταναλώνετε λιγότερο και ποιες καθόλου. Όπως για παράδειγμα το σουσάμι. Μπορείτε ή όχι να το συμπεριλάβετε στη διατροφή της εγκυμοσύνης σας; Είναι επιβλαβές ή είναι καλό για εσάς και το μωρό σας; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

Είναι ασφαλής η κατανάλωση σουσαμιού στην εγκυμοσύνη;

Η αντίληψη ότι το λευκό σουσάμι δεν είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι παρά ένας μύθος. Το σουσάμι είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που είναι καλά τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Όμως οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν ότι μια έγκυος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωσή του το πρώτο τρίμηνο, καθώς μπορεί να της προκαλέσει ναυτία.

Η διατροφική αξία του σουσαμιού

Οι σπόροι σουσαμιού είναι εμπλουτισμένοι με διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει πολύ καλό σε μια έγκυο και το αναπτυσσόμενο μωρό της. Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών. Χρειάζεται να καταναλώσετε μόνο λίγους σπόρους για να πάρετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Κάθε 10 γραμμάρια σουσαμιού έχει περίπου τις ακόλουθες ποσότητες από κάθε θρεπτικό συστατικό:

  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 2 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 4 γραμμάρια λιπαρά
  • 89 mg κάλιο
  • 1,3 mg σίδηρο
  • 51 θερμίδες

Άλλα μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπάρχουν σε ίχνη.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σουσαμιού

Οι σπόροι σουσαμιού θεωρούνται ως σούπερ τροφή σε πολλά μέρη του κόσμου. Μπορούν να προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για μια έγκυο γυναίκα και το μωρό της. Μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης σουσαμιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφέρονται παρακάτω.

Οι σπόροι σουσαμιού χρησιμεύουν ως ένα πλήρες πακέτο θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη και πυριδοξίνη, τα οποία εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Το σουσάμι, που είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε επίσης δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, μπορείτε να φάτε σουσάμι.

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν ελαϊκό οξύ που μπορεί να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα κακής χοληστερόλης ή LDL και να βελτιώσει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης ή HDL.

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν βιταμίνη C που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα κρατώντας μακριά ασθένειες, ιώσεις και μικρόβια. Η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και το σουσάμι, που είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μπορεί να φροντίσει τα δόντια σας. Τρώγοντας σουσάμι, μπορείτε να φροντίσετε τα δόντια και τα οστά σας στην εγκυμοσύνη.

Η κατανάλωση σουσαμιού πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει την ενέργεια και μειώνει το ψυχικό στρες και την αδυναμία.

πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved