Βιταμίνη Α στην εγκυμοσύνη - Γιατί είναι απαραίτητη

Σε ποιες τροφές μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Α.

Βιταμίνη Α στην εγκυμοσύνη - Γιατί είναι απαραίτητη
Bigstock

Η παραπάνω πρόσληψη βιταμίνης Α είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπτυσσόμενο μωρό. Μάθετε περισσότερα παρακάτω.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη μπορεί να ωφελήσει τόσο την έγκυο μητέρα όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Α μέσω διαφόρων τροφών. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α μπορούν επίσης να ληφθούν εάν τα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Παρά τα οφέλη της βιταμίνης Α όμως, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγγενών δυσπλασιών.

egkyos.jpg

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που διατίθεται σε αφθονία στα περισσότερα τρόφιμα και εμφανίζεται σε δύο μορφές :

  • η ρετινόλη, η μορφή της βιταμίνης Α που απορροφάται κατά την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι μια κίτρινη, λιποδιαλυτή ουσία. Δεδομένου ότι η καθαρή μορφή αλκοόλης είναι ασταθής, η βιταμίνη βρίσκεται στους ιστούς σε μορφή ρετινυλεστέρα. Παράγεται εμπορικά και χορηγείται ως εστέρες όπως ο οξεικός ή ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας.
  • Τα καροτένια άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο και γάμμα-καροτένιο και η ξανθοφύλλη βήτα-κρυπτοξανθίνη (όλα περιέχουν δακτυλίους βήτα-ιονόνης), αλλά κανένα άλλο καροτενοειδές, λειτουργούν ως προβιταμίνη Α σε φυτοφάγα και παμφάγα ζώα, τα οποία διαθέτουν το ένζυμο βήτα-καροτένιο 15,15'-διοξυγενάση που διασπά το βήτα-καροτένιο στον εντερικό βλεννογόνο και το μετατρέπει σε ρετινόλη.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου με τους ακόλουθους τρόπους.

Για τη μητέρα:

  • Βοηθά στην ανάρρωση μετά τον τοκετό
  • Ενισχύει την όραση
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Διατηρεί τη λειτουργική ικανότητα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Για το έμβρυο:

  • Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών
  • Προωθεί την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου
  • Βοηθά στο σχηματισμό του επιθηλιακού ιστού
58fcf632-krokos-kozanis-egkyos.jpg

Πόση βιταμίνη Α απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) βιταμίνης Α για έγκυες γυναίκες μεταξύ 19 και 50 ετών είναι 770 μικρογραμμάρια.

Ποιες είναι οι καλές πηγές βιταμίνης Α;

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α

  1. Μοσχαρίσιο συκώτι, ψητό
  2. Γλυκοπατάτα, ψητή με τη φλούδα
  3. Κολοκυθόπιτα
  4. Ωμά καρότα
  5. Παγωτό βανίλια
  6. Τυρί, ricotta
  7. Γάλα, χωρίς λιπαρά
  8. Πεπόνι
  9. Πιπεριές, γλυκές, κόκκινες, ωμές
  10. Μάνγκο
  11. Δημητριακά (η συσκευασία τους αναφέρει αν έχουν βιταμίνη Α ή όχι)
  12. Αβγά, σφιχτά, βρασμένα
  13. Μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
  14. Βερίκοκα
  15. Μπρόκολο, βρασμένο
  16. Σολομός, καπνιστός ή μαγειρεμένος
  17. Χυμός τομάτας, κονσέρβα
  18. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  19. Τόνος, κονσέρβα σε λάδι
  20. Στήθος κοτόπουλο με το δέρμα (ψητό)
  21. Φιστίκια

Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη βιταμίνη Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν έχετε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών. Μην παίρνετε συμπληρώματα εκτός εάν σας έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό, καθώς μπορεί να έχουν παρενέργειες.

με πληροφορίες από mumjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved