Εγκυμοσύνη: Πότε και πώς καθορίζεται το φύλο του εμβρύου;

Πότε θα μάθετε το φύλο του μωρού και πώς αναπτύσσονται τα γεννητικά του όργανα;

Εγκυμοσύνη: Πότε και πώς καθορίζεται το φύλο του εμβρύου;
Bigstock

Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της εγκυμοσύνης είναι όταν οι μέλλοντες γονείς μαθαίνουν το φύλο του μωρού. Αυτό γίνεται από την 18η με 22η εβδομάδα εγκυμοσύνης κι έπειτα, συνήθως όταν γίνεται η εξέταση β επιπέδου. Ο γιατρός είναι πιθανό να δει και νωρίτερα το φύλο του μωρού ειδικά εάν είναι αγόρι, ωστόσο τότε θα μπορεί να είναι πιο σίγουρος.

Πότε και πώς καθορίζεται το φύλο του μωρού;

Από τη στιγμή της σύλληψης, υπάρχει η γενετική πληροφορία για το φύλο του. Το εάν το μωρό θα είναι αγόρι ή κορίτσι καθορίζεται κατά τη σύλληψη από τον συνδυασμό των χρωμοσωμάτων Χ και Y. Όλα τα ωάρια περιέχουν χρωμοσώματα Χ, ενώ το σπέρμα περιέχει είτε χρωμοσώματα Χ, είτε χρωμοσώματα Υ.

Τα έμβρυα με χρωμοσώματα ΧΥ αναπτύσσουν αντρικά γεννητικά όργανα, ενώ εκείνα με χρωμοσώματα ΧΧ γυναικεία, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το ανδρικό σπέρμα είναι εκείνο που καθορίζει και το φύλο του μωρού.

Υπάρχουν 70 διαφορετικά γονίδια που εντοπίζονται στα χρωμοσώματα που σχετίζονται με το φύλο του μωρού.

Πότε σχηματίζονται τα γεννητικά όργανα του μωρού;

Μέχρι και την 7η με 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης τα ανδρικά και τα γυναικεία γεννητικά όργανα μοιάζουν τα ίδια.

Τα ανδρικά γεννητικά όργανα

Εάν δεν υπήρχε η τεστοστερόνη, όλα τα μωρά θα ανέπτυσσαν γυναικεία γεννητικά όργανα. Στην 7η περίπου εβδομάδα εγκυμοσύνης ξεκινά η παραγωγή της τεστοστερόνης και σχηματίζεται σταδιακά το πέος. Το ουροποιητικό σύστημα του μωρού σχηματίζεται την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ενώ μέχρι και την 16η τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο έμβρυο πλησιάζουν τα επίπεδα ενός ενήλικα άνδρα.

Από την 16η μέχρι και την 20η εβδομάδα κύησης, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται και αυξάνονται ξανά την 24η εβδομάδα κύησης.

Τέλος, οι όρχεις του μωρού ξεκινούν να σχηματίζονται την 26η εβδομάδα κύησης.

Τα γυναικεία γεννητικά όργανα

Οι ωοθήκες ξεκινούν να σχηματίζονται την 11η με 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Μέχρι και την 20η εβδομάδα έχουν περίπου επτά εκατομμύρια ωάρια.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved