Εγκυμοσύνη και ασφάλεια στο γιορτινό τραπέζι

Τι να φάει μία έγκυος και τι να αποφύγει στο γιορτινό τραπέζι.

Εγκυμοσύνη και ασφάλεια στο γιορτινό τραπέζι
Bigstock

Αναμφίβολα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είστε αρκετά προσεκτικές με τη διατροφή σας. Αυτή την περίοδο ίσως να ανησυχείτε λίγο περισσότερο, όμως δεν θα έπρεπε. Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί που θα σας βοηθήσουν τι να φάτε και τι να αποφύγετε τόσο στα εορταστικά τραπέζια σε φίλους και συγγενείς όσο και στα εστιατόρια που ενδεχομένως να επισκεφθείτε.

Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Μπορώ να φάω για πρωινό καπνιστό σολομός και ποσέ αυγά;

Θα πρέπει να αποφεύγετε ωμά ή λιγότερο μαγειρεμένα αυγά, λόγω του κινδύνου που μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα ή βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Η σαλμονέλωση είναι μια δυσάρεστη ασθένεια για τις εγκύους και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Μπορείτε ωστόσο να απολαύσετε τα αυγά για πρωινό κάνοντας ποσέ μέχρι το ασπράδι να γίνει τελείως λευκό και ο κρόκος να σφίξει. Αυτό θα πάρει περίπου πέντε λεπτά για ένα μεσαίου μεγέθους αυγό διαφορετικά προτιμήστε αρκετά καλά βρασμένα αυγά.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορείτε να συνοδεύσετε τα αυγά σας με σάλτσα hollandaise ή κρύο καπνιστό σολομό. Η σάλτσα Hollandaise παρασκευάζεται ωμά αυγά και ο καπνιστός σολομός ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης από λιστέρια.

Τα βακτήρια λιστέρια προκαλούν λιστερίωση, η οποία είναι μια ήπια ασθένεια για εσάς, αλλά μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για το μωρό σας. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αποβολή ή θνησιγένεια.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καπνιστό σολομό με καλοψημένο μπέικον ή αβοκάντο.

Τι μπορώ να φάω στο γιορτινό τραπέζι; Η γαλοπούλα και ό,τι άλλο μπορεί να τη συνοδεύει, επιτρέπονται;

Η γαλοπούλα είναι ένα άπαχο κρέας, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σωστά και ότι θα το απολαύσετε όσο είναι ακόμη ζεστό. Το καλό ψήσιμο θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια σαλμονέλας ή λιστέριας που μπορεί να φέρει.

Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με το χρόνο και τη θερμοκρασία που απαιτείται για να μαγειρευτεί προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος, για να ελέγξετε ότι το κρέας έχει ψηθεί πολύ καλά.

Εάν μαγειρεύετε μια κατεψυγμένη γαλοπούλα, βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπαγώσει εντελώς. Διαφορετικά δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα. Να θυμάστε: μην πλένετε τη γαλοπούλα πριν τη μαγειρέψετε. Το πλύσιμο των ωμών πουλερικών θα μπορούσε να εκτοξεύσει βακτήρια και παράσιτα σε επιφάνειες εργασίας, ρούχα και εξοπλισμό μαγειρέματος.

Να είστε προσεκτικές κατά το μαγείρεμα και να καθαρίζετε σχολαστικά τόσο πάγκους και επιφάνειες όσο και τα χέρια σας, ώστε να αποφύγετε τη διάδοση βακτηρίων σε άλλα τρόφιμα ή άλλες επιφάνειες.

Αν σας αρέσει η γέμιση, μαγειρέψτε τη χωριστά, αντί μέσα στη γαλοπούλα και φάτε την όσο είναι ζεστή.

Ας περάσουμε στις σαλάτες τώρα. Οι σαλάτες δεν λείπουν από τα χριστουγεννιάτικα μενού. Πλύνετε προσεκτικά τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα και τα φύλλα σαλάτας –ακόμα και τα προπλυμένα φύλλα σαλάτας– πριν τα φάτε. Προτιμήστε να φάτε μόνο φυλλώδεις πράσινες σαλάτες σε σπίτια φίλων και συγγενών όπου μπορείτε να είστε σίγουρες ότι έχουν πλυθεί καλά.

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι σάλτσες για σαλάτες, ιδιαίτερα αυτές με βάση τη μαγιονέζα, δεν περιέχουν ωμό αυγό. Τα ντρέσινγκ και η μαγιονέζα από τα σούπερ μάρκετ είναι συνήθως παστεριωμένα και ως εκ τούτου ασφαλή για κατανάλωση.

Τέλος να θυμάστε: Τρώτε πάντα φαγητά που είναι ζεστά και όχι κρύα.

Να προτιμήσω αλλαντικά και τυριά ή όχι;

Δυστυχώς, δεν είναι ασφαλές να τρώτε αλλαντικά όταν είστε έγκυος. Αποφύγετέ τα και προτιμήστε όπως αναφέραμε τα καλομαγειρεμένα γεύματα.

Να φάω ό,τι περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι;

Τα περισσεύματα είναι εξαιρετικά για να κάνετε ένα διάλειμμα από τη μαγειρική όμως, είναι επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν δεν έχουν φυλαχτεί σωστά.

Τι να προσέξετε:

  • Μην αφήνετε το φαγητό να κρυώσει στον πάγκο. Βάλτε το στο ψυγείο σταματήσει να αχνίζει.
  • Προτιμήστε περισσεύματα που έχουν φυλαχτεί στο ψυγείο εντός 24 ωρών από τη στιγμή που μαγειρεύτηκαν. Πάντα να τα ζεσταίνετε πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε.
  • Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο ψυγείο, όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ζεσταίνουμε ξανά αυτό που θέλουμε να φάμε μέχρι να αχνίσει.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή την περίοδο των γιορτών όσο είστε έγκυος μπορείτε να βρείτε εδώ.

πηγή: babycenter.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved