Εγκυμοσύνη: Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνει να τρώτε;

Ποιες οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη: Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνει να τρώτε;
Bigstock

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα. Δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε αυτά τα γλυκά εδέσματα με αποτέλεσμα συχνά να το παρακάνουμε με την κατανάλωσή τους.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να προσέχετε ακόμα περισσότερο, καθώς είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή που θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Τα γλυκά δεν είναι απαγορευτικά, ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο δεδομένου ότι τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πολλές θερμίδες.

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση ζάχαρης στην εγκυμοσύνη

Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και προεκλαμψία. Επιπλέον, ενδέχεται να πάρετε περισσότερα κιλά από αυτά που σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός σας.

Η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και προκαλεί τη γρήγορη παραγωγή της ινσουλίνης. Το αποτέλεσμα είναι η απότομη αύξηση των επιπέδων ενέργειας, την οποία όμως ακολουθεί μία εξίσου απότομη πτώση.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα σάκχαρα να μην ξεπερνούν το 5% των συνολικών θερμίδων την ημέρα. Έτσι, λοιπόν, η μέγιστη ποσότητα σακχάρων που μπορείτε να καταναλώνετε ανά ημέρα σε μία δίαιτα 2.000 θερμίδων είναι τα 25gr.

Βέβαια, όσο λιγότερη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο για εσάς και το έμβρυο. Μπορείτε να προτιμήσετε επίσης φυσικά γλυκαντικά όπως είναι το μέλι.

Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνει να τρώτε στην εγκυμοσύνη;

https://www.instagram.com/p/ClniphDq-DK

Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα δύο γλυκά δεν έχουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την θερμιδική τους αξία. Η διατροφολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, αναφέρει ότι το μελομακάρονο έχει περίπου 120 θερμίδες ανά τεμάχιο 30 γραμμαρίων, ενώ ένας κουραμπιές 155 θερμίδες. Όσον αφορά τη διατροφική τους αξία και τα δύο γλυκά έχουν ωφέλιμα και επιβλαβή συστατικά, ωστόσο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας και των δύο σε ζάχαρη θα πρέπει η κατανάλωση να γίνεται σε μέτρο.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι η έγκυος ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή συνολικά, η κατανάλωση ενός κουραμπιέ ή μελομακάρονου την ημέρα είναι επιτρεπτή. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας ή το διατροφολόγο σας που γνωρίζει ακριβώς την δική σας περίπτωση.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved