Καούρες στην εγκυμοσύνη: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Καούρες στην εγκυμοσύνη: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Bigstock

Οι καούρες είναι σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν καούρα τουλάχιστον μία φορά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους με κύριο σύμπτωμα το κάψιμο στο στήθος, στον λαιμό και στο πάνω μέρος του πεπτικού συστήματος.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να προκαλέσει καούρες;

Οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ καούρες στη ζωή τους, είναι πιθανό να εμφανίσουν την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών ορμόνες και πιο συγκεκριμένα στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και το αναπτυσσόμενο μέγεθος του εμβρύου έχουν είναι τα βασικά αίτια.

Οι καούρες είναι πιο συχνές όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες στο πρώτο τρίμηνο ανέρχονται στο 39%, στο δεύτερο τρίμηνο στο 60% και το τρίτο τρίμηνο 72%.

Τι προκαλεί τις καούρες στην εγκυμοσύνη

Τα αίτια ποικίλουν, Πιο συγκεκριμένα:

Ορμονικές αλλαγές: H άνοδος στα επίπεδα των ορμονών και ιδιαίτερα της προγεστερόνης επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης και τη γαστρική κινητικότητα, με αποτέλεσμα τις καούρες.

Χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα: Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που οδηγεί σε παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου πίσω στον οισοφάγο.

Γαστρίτιδα: Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καούρα.

Αυξανόμενο μέγεθος μήτρας: Η μήτρα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στη στο στομάχι επιδεινώνοντας συμπτώματα καούρας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καούρες είναι πιο συνηθισμένες στο τρίτο τρίμηνο.

Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών: Κάποιες τροφές πικάντικες και πιο λιπαρές, ροφήματα όπως η καφεΐνη ή τα αναψυκτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρες.

Φαρμακευτική αγωγή: Κάποια συγκεκριμένα φάρμακα όπως αυτά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ναυτιών, ενδέχεται να προκαλέσουν καούρες.

Portrait Beautiful Young Pregnant Woman With Big Belly, Training Sport, Doing Yoga, Practicing Execu
Portrait beautiful young pregnant woman with big belly, training sport, doing yoga, practicing executing exercises at home, healthy pregnancy.Bigstock

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις καούρες στην εγκυμοσύνη

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις καούρες κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές ή και όχι μόνο συνήθειες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο στομάχι να αδειάσει.
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε για τουλάχιστον 3 ώρες μετά το γεύμα, καθώς η κατάκλιση αυξάνει την πίεση του σφιγκτήρα του οισοφάγου.
  • Αποφύγετε τα πικάντικα και λιπαρά φαγητά
  • Αποφύγετε να πίνετε νερό όσο τρώτε και γενικά την κατανάλωση υγρών πριν ή λίγο μετά το γεύμα.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χορήγηση αντιόξινων φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα του γαστρικού περιεχομένου

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved