Γιόγκα στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις να αποφεύγετε

Ποιες στάσεις να αποφεύγετε όταν κάνετε γιόγκα στην εγκυμοσύνη.

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις να αποφεύγετε
Bigstock

Η γιόγκα στην εγκυμοσύνης έχει πολλά οφέλη για την έγκυο, όπως ότι δυναμώνει τους μύες στην πυελική περιοχή και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες στάσεις της γιόγκα που καλό είναι να αποφεύγονται την περίοδο αυτή.

Το σώμα σας την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι το ίδιο με πριν. Η διάταξη των οργάνων αλλάζει καθώς συμπιέζονται για να δώσουν χώρο στο έμβρυο να αναπτυχθεί.

Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα το σώμα να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά.

Επιτρέπεται η γιόγκα στην εγκυμοσύνη;

Εάν ήδη κάνετε γιόγκα πριν την εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει λόγος να τη σταματήσετε κατά τη διάρκεια. Αρκετές στάσεις γιόγκα θεωρούνται ασφαλείς στην εγκυμοσύνη, ενώ άλλες οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται.

Γενικά, το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το να ξεκινήσετε κάποιο είδος γυμναστικής που δεν κάνατε από πριν δεν ενδείκνυται την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ποιες στάσεις γιόγκα να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη;

«Οι στάσεις γιόγκα που καλό είναι να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη, είναι εκείνες που ασκούν πίεση στην κοιλιά» αναφέρει στο Very Well Family η Aylin Guvenc, καθηγήτρια γιόγκα και pilates για εγκύους.

«Άλλες στάσεις που πρέπει να προσέξετε είναι οι στάσεις με γυρίσματα που ασκούν πίεση στα όργανα και αργότερα, στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καλό είναι να αποφεύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα καθώς μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος»

Είναι οι ασκήσεις ισορροπίας ασφαλείς στην εγκυμοσύνη;

Εάν οι στάσεις ισορροπίας ήταν στο πρόγραμμα γυμναστικής σας πριν την εγκυμοσύνη, μπορείτε να συνεχίσετε να τις κάνετε εφόσον νιώθετε άνετα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το κέντρο ισορροπίας σας αλλάζει όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Εάν νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να ακουμπήσετε σε έναν τοίχο.

https://www.instagram.com/p/Clqql1hO5Xf

Ποια τα οφέλη της γιόγκα την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Η γιόγκα βελτιώνει την ευελιξία, την ισορροπία και τη στάση του σώματος, ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, αυξάνει τη ροή του αίματος, ενισχύει την ανοσία, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σας βοηθά να μάθετε να εστιάζετε και σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα.

Επίσης, βοηθά στην αναπνοή και στη χαλάρωση, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τις φυσικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μητρότητας. Ηρεμεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, παρέχοντας τη σωματική και συναισθηματική ανακούφιση εναντίον του στρες που χρειάζεται το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμμετέχοντας σε μια προγεννητική τάξη γιόγκα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε και άλλες μητέρες.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved