Κράμπες στην κοιλιά την περίοδο της εγκυμοσύνης: Πότε να ανησυχήσετε

Οι περιστασιακές κράμπες στην κοιλιά, όταν δεν συνοδεύονται από αιμορραγία, θεωρούνται φυσιολογικές. Πότε, όμως, είναι ανησυχητικές;

Κράμπες στην κοιλιά την περίοδο της εγκυμοσύνης: Πότε να ανησυχήσετε
Bigstock

Οι κράμπες στην κοιλιά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι λογικό να σας ανησυχήσουν. Αναρωτιέστε εάν είναι πονάκια που νιώθετε λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου ή λόγω αποβολής. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε;

Κράμπες στην κοιλιά στην εγκυμοσύνη

Αν και κάποιες φορές οι κράμπες στην κοιλιά αποτελούν ένδειξη για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, οι ήπιοι και περιστασιακοί πόνοι τις πρώτες εβδομάδες της κύησης θεωρούνται φυσιολογικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σύμπτωμα αποβολής.

Πόσο διαρκούν οι κράμπες στην πρώιμη εγκυμοσύνη;

Οι κράμπες στην κοιλιά που μοιάζουν αρκετά στους πόνους περιόδου είναι σύνηθες σύμπτωμα το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Μπορούν να διαρκέσουν από μερικά λεπτά, μέχρι μερικές ώρες, είναι ήπιες σε ένταση και ο πόνος μπορεί να μειωθεί με την αλλαγή στάσης σώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εφόσον δεν έχετε παράλληλα και αιμορραγία, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν ωστόσο, έχει την παραμικρή υποψία ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Οι κράμπες το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το σώμα προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην κοιλιά, οι οποίοι είναι συνήθως παροδικοί και ήπιας έντασης.

Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει και μεγαλώνει το έμβρυο, ίσως νιώθετε τις κράμπες πιο χαμηλά στην κοιλιά και την πλάτη. Ο πόνος σε αυτήν την περίπτωση θυμίζει περισσότερο την αίσθηση τραβήγματος, πίεσης ή τεντώματος.

Είναι πιθανό να νιώθετε κράμπες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που δεν είναι παράξενο αν σκεφτείτε ότι η μήτρα είναι μυς και κάθε φορά που συσπάται μπορεί να νιώσετε μία ενόχληση. Σύσπαση στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει η συχνοουρία, η δυσκοιλιότητα ή ακόμα και το φούσκωμα.

Εάν νιώθετε πόνο την ώρα που κάνετε γυμναστική, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα για ξεκούραση.

Κράμπες στο τρίτο τρίμηνο

Μπορεί στο δεύτερο τρίμηνο να νιώσετε ότι οι κράμπες στην κοιλιά είναι ακόμα πιο ήπιες ή να υποχωρούν, ωστόσο ενδέχεται να γίνουν εντονότερες στο τρίτο τρίμηνο και αυτό γιατί ο μυς που στηρίζει τη μήτρα ξεκινά να τεντώνεται. Οι κράμπες είναι επίσης πιο έντονες στις πολύδυμες κυήσεις.

Αν και στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης οι κράμπες θεωρούνται φυσιολογικές, υπάρχει περίπτωση να αποτελούν ένδειξη και για πρόωρο τοκετό. Άλλα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού είναι: ο πόνος στην πλάτη, συσπάσεις της μήτρας, αίσθηση πίεσης στην πυελική περιοχή.

Πότε να ανησυχήσετε για τις κράμπες στην εγκυμοσύνη

  • Ανεξάρτητα από το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεστε εάν νιώθετε ότι οι κράμπες είναι επίμονες και ο πόνος έντονος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
  • Επικοινωνήστε επίσης άμεσα με τον γιατρό σας εάν νιώθετε πόνο στη μία πλευρά της κοιλιάς.
  • Τέλος, οι κράμπες είναι ανησυχητικές εάν συνοδεύονται από αιμορραγία. Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής ή και κάποιας άλλης πάθησης.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved