Είναι φυσιολογικός ο λόξιγκας του εμβρύου στη μήτρα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον λόξιγκα του μωρού στη μήτρα. 

Είναι φυσιολογικός ο λόξιγκας του εμβρύου στη μήτρα;
Bigstock

Ο λόξιγκας είναι η αντανακλαστική κίνηση που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος.

Λόξιγκα μπορεί να έχει και το έμβρυο στη μήτρα. Ωστόσο, επειδή στο περιβάλλον της μήτρας δεν υπάρχει αέρας, ο λόξιγκας του εμβρύου δεν συνοδεύεται από τον χαρακτηριστικό ήχο, αλλά μόνο από την κίνηση.

Πώς νιώθει η έγκυος τον λόξιγκα του εμβρύου;

Όταν το έμβρυο έχει λόξιγκα, νιώθετε μικρές, ρυθμικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς. Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνετε πότε το μωρό έχει λόξιγκα και πότε κλωτσάει, ωστόσο εάν οι κινήσεις που νιώθετε είναι πιο ρυθμικές, το πιθανότερο είναι στην περίπτωση αυτή να νιώθετε τον λόξιγκα του εμβρύου.

Το έμβρυο μπορεί να έχει λόξιγκα πολλές φορές μέσα στη μέρα ή και όχι τόσο συχνά και δεν θεωρείται ανησυχητικός.

Πότε θα καταλάβετε τον λόξιγκα του μωρού;

Το έμβρυο ξεκινά να έχει λόξιγκα προς το τέλος του πρώτου τριμήνου ή στις αρχές του δευτέρου. Ωστόσο, οι περισσότερες έγκυες δεν νιώθουν τον λόξιγκα του μωρού μέχρι και την 16η με 22η εβδομάδα κύησης, όταν δηλαδή αρχίζουν να γίνονται αισθητές γενικότερα οι κινήσεις του εμβρύου.

Γιατί έχουν τα μωρά λόξιγκα στη μήτρα;

Δεν είναι ακόμα γνωστό τι προκαλεί τον λόξιγκα του εμβρύου, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως οφείλεται στις πρώτες προσπάθειες του μωρού να αναπνεύσει και όταν συμβαίνει αυτό το αμνιακό υγρό εισχωρεί στα πνευμόνια του και συστέλλεται το διάφραγμα με αποτέλεσμα τον λόξιγκα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο λόξιγκας βοηθάει το μωρό να ρυθμίσει την ποσότητα του αμνιακού υγρού στον αμνιακό σάκο.

Πρέπει αν κάνετε κάτι όταν το μωρό έχει λόξιγκα;

Ο λόξιγκας του μωρού δεν θεωρείται ανησυχητικός και περνάει από μόνος του σε λίγη ώρα, συνεπώς δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να τον αντιμετωπίσετε.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved