Λιγούρα για πίκλες στην εγκυμοσύνη; Τα οφέλη είναι περισσότερα από όσα νομίζεις

Γιατί οι έγκυες έχουν λιγούρα για πίκλες και ποια τα οφέλη;

Λιγούρα για πίκλες στην εγκυμοσύνη; Τα οφέλη είναι περισσότερα από όσα νομίζεις
Bigstock

Οι λιγούρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Τη μία μπορεί να θέλεις να φας απεγνωσμένα κάτι γλυκό όπως σοκολάτα, καραμελωμένα μήλα, μπανάνα με σαντιγύ, την άλλη κάτι αλμυρό όπως πατατάκια, πίκλες. Δεν αποκλείεται βέβαια να λιγουρεύεσαι και συνδυασμούς των παραπάνω.

Η βασική αιτία που προκαλεί τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη είναι οι αλλαγές στις ορμόνες, ωστόσο ως σύμπτωμα, τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς το τι μπορεί να λιγουρευτείς, διαφέρει ανά περίπτωση.

Οι πίκλες πάντως φαίνεται να είναι μία από τις κλασικές γεύσεις που έγκυες προτιμούν.

Γιατί η έγκυος έχει λιγούρα για πίκλες;

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που πιστεύεται ότι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη έχουν συχνά λιγούρες για πίκλες. Ο πρώτος είναι οι αλλαγές στις ορμόνες. Τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη επηρεάζουν κάποιες από τις αισθήσεις όπως είναι η όσφρηση και η γεύση και η λιγούρα για τις πίκλες προκύπτει ακριβώς λόγω της έντονης γεύσης και μυρωδιάς τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι η συναισθηματική κατάσταση της εγκύου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις το στρες δημιουργεί την ανάγκη για καταναλωση comfort food, όπως είναι οι πίκλες.

pikles.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Reka Biro-Horvath

Πίκλες: Ποια η διατροφική τους αξία;

Οι πίκλες έχουν μικρή ποσότητα χοληστερόλης, λιπαρών και πρωτεΐνης. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και καλίου. Εκτός των παραπάνω, περιέχουν ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Οι πίκλες διαφέρουν ως προς τη διατροφική αξία και τη σύστασή τους ανάλογα με τα φρούτα και τα λαχανικά από τα οποία φτιάχνονται, συνεπώς καλό είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων.

Οι πίκλες επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, ωστόσο δεν προτείνεται να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου και αυτό γιατί έχουν χαμηλή διατροφική αξία. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους έχει και κάποια οφέλη.

Πίκλες στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη

Ισορροπεί τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα

Κάποια μέταλλα όπως είναι το νάτριο και το κάλιο είναι σημαντικοί ηλεκτρολύτες στο σώμα. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Καταναλώνοντας πίκλες σε μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Βοηθάει στην πέψη

Οι πίκλες περιέχουν βακτήρια τα οποία φαίνεται να ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πίκλες φτιάχνονται από λαχανικά και φρούτα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved