Βουλωμένα αυτιά στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τι να κάνετε

Γιατί βουλώνουν πιο συχνά τα αυτιά στην εγκυμοσύνη;

Βουλωμένα αυτιά στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τι να κάνετε
Bigstock

Στην εγκυμοσύνη τα αυτιά σας είναι πιο ευαίσθητα ενώ δεν αποκλείεται να τα νιώθετε να βουλώνουν πιο συχνά. Οι λόγοι ποικίλουν.

Τι προκαλεί το βούλωμα των αυτιών στην εγκυμοσύνη;

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε μόλυνση στο αυτί, ιδιαίτερα σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Συνήθεις λόγοι που βουλώνουν τα αυτιά είναι επίσης το νερό που εκγλωβίζεται στη συσσωρευμένη κυψελίδα μετά το μπάνιο, το υψηλό υψόμετρο ή η απόφραξη του αυτιού με ξένο σώμα.

Άλλοι λόγοι που αυξάνουν τις πιθανότητες να βουλώσουν τα αυτιά στην εγκυμοσύνη:

Ορμονικές αλλαγές. Και πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης . Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνουν την έγκυο πιο επιρρεπή σε ιώσεις και ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια και μικρόβια.

Αύξηση του όγκου του αίματος. Καθώς αυξάνεται ο όγκος του αίματος στο σώμα, το σώμα κατακρατά περισσότερα υγρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το έντονο πρήξιμο και το βούλωμα της μύτης.

Ζαλάδα και ίλιγγος. Το σώμα αλλάζει την περίοδο της εγκυμοσύνης και οι ζαλάδες ή οι επίμονοι ίλιγγοι είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που συμβαίνουν στο αυτί.

Αλλεργίες, γρίπη, κρυολόγημα. Οι εποχιακές αλλεργίες αυξάνουν τον κίνδυνο για μολύνσεις στα αυτιά και όχι μόνο.

Συμπτώματα

Το βούλωμα στα αυτιά μπορεί να συνοδεύεται από βουητό, πόνο, πρήξιμο ή ακόμα και μείωση ακοής.

Αντιμετώπιση

Κατ’ αρχάς αποκλείστε ότι το βούλωμα στα αυτιά δεν προκύπτει από τη συσσώρευση κεριού. Μπορείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας με μία μπατονέτα.

Δοκιμάστε τις σταγόνες για τα αυτιά

Κάντε ζεστές κομπρέσες στα αυτιά. Δοκιμάστε κομπρέσες με ζεστό νερό ή κομπρέσες με ζεστό χαμομήλι.

Ατμός. Ο ατμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τα βουλωμένα αυτιά εάν η αιτία είναι η γρίπη ή το κρυολόγημα.

Ελαιόλαδο. Βάλτε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στα αυτιά και αφήστε το να δράσει για δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Έπειτα χρησιμοποιήστε μία μπατονέτα για να το αφαιρέσετε.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved