Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση – Τι να περιμένετε

Ποια συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε πριν ακόμα την καθυστέρηση της περιόδου;

Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση – Τι να περιμένετε
Bigstock

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι ίσως το πιο προφανές σύμπτωμα εγκυμοσύνης, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Το ωάριο γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα, πολύ πριν εσείς παρατηρήσετε την καθυστέρηση στην περίοδό σας. Πρακτικά, αυτή είναι και η στιγμή που ξεκινά η εγκυμοσύνης σας. Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που πρέπει να περιμένετε ήδη από τότε;

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Ένα τεστ εγκυμοσύνης ή μία επίσκεψη στον γυναικολόγο θα σας σας επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε και τα εξής, ήδη πριν την καθυστέρηση.

Κράμπες στην κοιλιά

Οι κράμπες στην κοιλιά είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης και μπορεί να διαφέρει ως προς την ένταση από τη μία περίπτωση στην άλλη. Οι κράμπες αυτές μοιάζουν με εκείνες που πιθανά να νιώθετε λίγο πριν την περίοδο, ωστόσο ο πόνος θα εντοπίζεται πιο χαμηλά ή και πίσω στην πλάτη.

Ανεβασμένη θερμοκρασία σώματος

Μετά τη σύλληψη η θερμοκρασία του σώματος είναι ελαφρώς ανεβασμένη. Η διαφορά αυτή είναι αισθητή μόνο εάν μετράτε τη θερμοκρασία του σώματος και γνωρίζετε τη μέση τιμή που είχατε πριν. Γενικά, η θερμοκρασία του σώματος διαφοροποιείται ανάλογα με τη φάση του κύκλου. Έτσι, για παράδειγμα, από τη ωορρηξία και μετά το τέλος της περιόδου, η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη.

Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος

Το πρήξιμο και η ευαισθησία στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που γίνεται αισθητικό μία εβδομάδα πριν την καθυστέρηση και οφείλεται στα επίπεδα των οιστρογόνων που αρχίζουν αν αυξάνονται αμέσως μετά τη σύλληψη.

Έντονη κούραση

Οι ορμονικές αλλαγές και συγκεκριμένα η αύξηση των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης είναι η βασική αιτία της έντονης κόπωσης που νιώθει η έγκυος ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Λιγούρες και ευαισθησία στις μυρωδιές

Οι αλλαγές στις ορμόνες είναι και πάλι η βασική αιτία για τις λιγούρες, την αποστροφή σε ένα φαγητό και την ευαισθησία στις μυρωδιές. Το σύμπτωμα αυτό είναι πιο σύνηθες σε μετέπειτα στάδιο της εγκυμοσύνης, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμφανές ήδη πριν την καθυστέρηση.

Συχνοουρία

Η συχνοουρία είναι ένα ακόμα πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και συνήθως γίνεται πιο έντονο όσο προχωράει η εγκυμοσύνης και η το αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας πιέζει την ουροδόχο κύστη.

Πονοκέφαλος

Ο έντονος πονοκέφαλος είναι το πιο σύνηθες προεμμηνοροϊκό σύμπτωμα. Στην εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έτσι τον έντονο πόνο στο κεφάλι.

Άλλα συμπτώματα, λιγότερο συχνά, που ίσως παρατηρήσετε πριν την καθυστέρηση στον πρώτο μήνα κύησης:

  • Ναυτία
  • Έντονο φούσκωμα
  • Ζαλάδα
  • Εναλλαγές στη διάθεση, κυκλοθυμία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα
  • Αλλαγές στα κολπικά υγρά
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved