Το CDC προειδοποιεί τις έγκυες: Αποφύγετε τα αλλαντικά και τα delicatessen τυριά

Λιστέρια σε πολλές πολιτείες της Αμερικής έχει εντοπιστεί σε αλλαντικά και τυριά. Να τι πρέπει να γνωρίζετε αν είστε έγκυος.

Το CDC προειδοποιεί τις έγκυες: Αποφύγετε τα αλλαντικά και τα delicatessen τυριά
Bigstock

Εάν είστε έγκυος, ίσως ήδη να γνωρίζετε ότι τα αλλαντικά είναι στη λίστα των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη (τουλάχιστον χωρίς να τα ζεστάνετε πρώτα). Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της λιστέρια σε έξι πολιτείες στην Αμερική, το CDC προτρέπει τις έγκυες, όσους είναι άνω των 65 ετών και οποιονδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να αποφεύγει να τρώει οποιοδήποτε ντελικατέσεν - ή οποιοδήποτε τυρί που αγοράζεται από έναν πάγκο ντελικατέσεν - εκτός εάν ζεσταθεί στους 74 βαθμούς Κελσίου ή στον ατμό.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου, το CDC ανέφερε ότι υπήρξαν 16 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 13 νοσηλειών, μιας εγκύου που έχασε το έμβρυό της και ενός ανθρώπου που πέθανε από ένα συγκεκριμένο στέλεχος λιστέρια. Κανένα τρόφιμο ή εταιρεία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ως η προέλευση της επιδημίας.

https://www.instagram.com/p/CkwZShiMrxe

Οι έγκυες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από λιστέρια σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Επιπλέον, κινδυνεύουν από τη μόλυνση όσοι είναι άνω των 65 ετών και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι υπόλοιποι μπορεί επίσης να μολυνθούν από λιστέρια, αλλά τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια και παρόμοια με εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης και είναι πιθανό να αναρρώσουν χωρίς θεραπεία.

Τι είναι η λιστερίωση;

Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε εγκύους που διατρέχουν έως και 10πλάσιο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό.

Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων με το μικρόβιο τροφών, όπως ωμά λαχανικά, κρέας και μη παστεριωμένο γάλα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και από στενή επαφή με ζώα φάρμας.

Οι ασθενείς που έχουν λιστέρια στο έντερο εκδηλώνουν διάρροια και έμετο, με τα συμπτώματα να ξεκινούν εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα μολυνθούν.

Όταν το βακτήριο εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, κόπωση και πονοκεφάλους.

Συμπτώματα της λιστερίωσης

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με λιστέρια συνήθως ξεκινούν μέσα σε 2 εβδομάδες, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα ή έως και 10 εβδομάδες μετά, λέει το CDC.

ypnos-sthn-egkimosini.jpg

Άνθρωποι και γυναίκες που δεν είναι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Ναυτία
  • Απώλεια ισορροπίας
  • Σπασμούς
  • Πυρετό

Οι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετό
  • Κούραση
  • Μυϊκούς πόνους

Ωστόσο, η λιστερίωση μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο. Το CDC προειδοποιεί ότι η μόλυνση με λιστέρια μπορεί να προκαλέσει απώλεια εγκυμοσύνης, πρόωρο τοκετό, σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και νεογνικό θάνατο.

με πληροφορίες mother.ly και onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved