Κυτταρομεγαλοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κυτταρομεγαλοϊό - CMV

Κυτταρομεγαλοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι, τι να τρώτε και τι όχι, κάθε πότε πρέπει να τον επισκέπτεστε, τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε και πότε θα κάνετε υπερήχους. Ένα πράγμα για το οποίο να μην μιλήσετε ωστόσο είναι ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).

Κυτταρο - τι;

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ ξανά τον κυτταρομεγαλοϊό δεν είστε η μόνη. Δεν γνωρίζουν αρκετοί για αυτόν και πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέχρι την ηλικία των 40. Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ακίνδυνος, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τις έγκυες και τα αγέννητα παιδιά τους.

Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα για τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

egkyos.jpg

Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV);

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ένας κοινός ιός που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών όπως η ανεμοβλογιά, ο έρπητας κ.α. Όπως και άλλοι ιοί του έρπητα, ο CMV μπορεί να παραμείνει ζωντανός αλλά ανενεργός (αδρανής) μέσα στο σώμα σας για μια ζωή.

Είναι σπάνιο για άτομα να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από μια αρχική μόλυνση, αλλά εάν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι συνήθως ήπια και μοιάζουν με συμπτώματα όπως ενώς κρυολογήματος. Ωστόσο, σε μερικές κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι έγκυες, ο ιός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Μεταξύ 10 και 15% των νεογνών στις ΗΠΑ που έχουν μολυνθεί με συγγενή CMV αναπτύσσουν συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

«Ο ιός μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά όργανα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος, των νεφρών, του εντέρου και του νευρικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια νευρολογική βλάβη, όπως απώλεια ακοής και όρασης, ακόμη και θάνατο», δήλωσε η Karen Volpe, MD. «Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό οι έγκυες να γνωρίζουν τους κινδύνους της λοίμωξης από κυτταρομεγαλοϊό CMV».

Πώς μεταδίδεται ο CMV;

Οι άνθρωποι είναι η μόνη πηγή του CMV. Αν και ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή. Ο CMV αποβάλλεται στα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα, το σάλιο και το μητρικό γάλα.

Εάν είστε έγκυος και έχετε CMV, ο ιός μεταδίδεται κυρίως στο αγέννητο μωρό σας μέσω του πλακούντα. «Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι η πιο πιθανή αιτία μόλυνσης του εμβρύου και είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια», αναφέρει η Δρ Volpe.

Ο CMV μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εάν το μωρό σας πίνει μητρικό γάλα που έχει μολυνθεί. «Ωστόσο, αυτές οι οδοί μετάδοσης είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε υγιή, τελειόμηνα βρέφη», σχολιάζει η Δρ Volpe. «Συνολικά, τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν έναντι του ελάχιστου κινδύνου της μετάδοσης CMV από το μητρικό γάλα».

egkeg

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω CMV; Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχω;

Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες που έχουν μολυνθεί από τον κυτταρομεγαλοϊό δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να αναπτύξουν πυρετό, πονόλαιμο, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών, κοιλιακό άλγος, σκούρα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.

Συνήθως, μια έγκυος δεν υποβάλλεται σε εξετάσεις για CMV, εκτός εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα ή μία από τις προγεννητικές εξετάσεις δίξει ότι έχετε μολυνθεί από CMV.

Τα συμπτώματα πιθανής μόλυνσης από CMV σε βρέφη περιλαμβάνουν:

  • κιτρίνισμα του δέρματος
  • κούραση
  • φτωχό πιπίλισμα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος
  • επιληπτικές κρίσεις
  • απώλεια ακοής
  • πρήξιμο της σπλήνας και του ήπατος
  • μικροκεφαλία (μικρό μέγεθος κεφαλιού)

Ορισμένα μωρά με συγγενή CMV που δεν παρουσιάζουν άλλα σημάδια και συμπτώματα κυτταρομεγαλοϊού μπορεί να έχουν ή να εμφανίσουν απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί κατά τη γέννηση ή να αναπτυχθεί αργότερα.

Τι πρέπει να κάνω εάν είμαι έγκυος και έχω κυτταρομεγαλοϊό;

Εάν μολυνθείτε με CMV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν είστε ανοσοκατεσταλμένες, συνήθως ο γυναικολόγος θα φροντίσει να σας παρακολουθεί συχνά, να κάνει τακτικές εξετάσεις και φυσικά θα χορηγήσει (εάν χρειαστεί) κάποια φαρμακευτική αγωγή για ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Θα χρειαστεί το μωρό μου να εξεταστεί μετά τη γέννηση;

Το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις για CMV εάν εμφανίσει σημάδια και συμπτώματα του κυτταρομεγαλοϊού.

«Γίνεται δειγματοληψία ούρων και σάλιου ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για να επιβεβαιωθεί ή όχι η λοίμωξη από CMV», σχολιάζει η Δρ Volpe.

Επιπλέον, τα παιδιά με συγγενή CMV θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους ακοής και όρασης. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων ωφελεί τα παιδιά μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τον CMV;

Τα καλά νέα είναι ότι η μόλυνση από CMV μπορεί να προληφθεί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο της μόλυνσης με CMV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας.
  • Αποφύγετε να φιλάτε τα παιδιά κάτω των 6 ετών στο πρόσωπο και το στόμα.
  • Μην μοιράζεστε φαγητό, ροφήματα και οδοντόβουρτσες με τα μικρότερα παιδιά σας.
  • Απολυμάνετε και καθαρίστε τακτικά επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ούρα ή σάλιο των παιδιών

Ο κυτταρομεγαλοϊός ή αλλιώς CMV, μπορεί να ακούγεται τρομακτικός, αλλά είναι επίσης ένας ιός που μπορεί να προληφθεί. Τα περισσότερα άτομα με κυτταρομεγαλοϊό δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

πηγή: bannerhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved