Πόνος στις ωοθήκες κατά την εγκυμοσύνη: Πιθανές αιτίες

Τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο στις ωοθήκες την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Πόνος στις ωοθήκες κατά την εγκυμοσύνη: Πιθανές αιτίες
Bigstock

Ήδη από τις αρχές της εγκυμοσύνης το σώμα αλλάζει και τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Μέχρι και το τρίτο τρίμηνο μπορεί να βιώσετε πλήθος συμπτωμάτων κάποια από τα οποία σίγουρα έχετε ακούσει και κάποια που είναι λιγότερο γνωστά. Ένα από αυτά είναι και ο πόνος στις ωοθήκες στην εγκυμοσύνη.

Γενικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να νιώσετε πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωστόσο, ο πόνος στη μήτρα, χαμηλά την κοιλιά ή τις ωοθήκες είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε τρίμηνο και καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Τι προκαλεί όμως τον πόνο στις ωοθήκες; Τα αίτια ποικίλουν και αναλύονται παρακάτω.

Έκτοπη κύηση

Σε μία υγιή εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας όπου θα αναπτυχθεί. Εάν προσκολληθεί αλλού η εγκυμοσύνη λέγεται έκτοπη ή εξωμήτρια και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης στην αρχή είναι αρκετά διακριτικά. Όσο περνούν οι εβδομάδες είναι πιθανό να παρατηρήσετε ελαφριά κολπική αιμορραγία σε συνδυασμό με πυελικό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωάριο προσπαθεί να αναπτυχθεί σε μέρος που δεν ευνοεί την ωρίμανσή του. Άλλα συμπτώματα είναι ο πόνος στις ωοθήκες και η έντονη κινητικότητα του εντέρου.

Σκωληκοειδίτιδα

Την περίοδο της εγκυμοσύνης η σκωληκοειδής απόφυση, ένα όργανο άχρηστο για τον οργανισμό, μετατοπίζεται προς την πυελική περιοχή, προκαλώντας έτσι πόνο στις ωοθήκες.

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να προγραμματιστεί αφαίρεση του οργάνου ώστε να μην κινδυνεύσει το μωρό από κάποια μόλυνση.

Προβλήματα στην χοληδόχο κύστη

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω ακριβώς από το συκώτι. Ο πόνος την χοληδόχο κύστη για παράδειγμα λόγω πέτρας στην περιοχή, σε κάποιες περιπτώσεις αντανακλά και στις ωοθήκες.

Expectant mother suffering from pregnant pain. Pregnant woman feeling ache lying on a bad. Pregnant

Ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη αναφέρεται γενικά λοιμώξεις και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς όπως τα μικρόβια, οι μύκητες και οι ιοί. Γενικά οι ουρολοιμώξεις είναι 14 πιο συνηθισμένες στις γυναίκες από ότι στους άντρες, ενώ οι αλλαγές στο σώμα την περίοδο της κύησης, αυξάνουν τις πιθανότητες ουρολοίμωξης στην εγκυμοσύνη.

Η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβίωση που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Ωορρηξία

Στην εγκυμοσύνη οι ωοθήκες κανονικά σταματούν να παράγουν ωάρια. Ωστόσο, σε κάποιες γυναίκες δεν συμβαίνει αυτό και τότε είναι πιθανό ο πόνος στις ωοθήκες την περίοδο της κύησης να προκαλείται από την ωορρηξία.

Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο μεταξύ άλλων και στις ωοθήκες. Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα για αυτό καλό είναι να γνωρίζετε εάν έχετε πριν τη σύλληψη.

Αποβολή

Ο πόνος στις ωοθήκες μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα αποβολής. Η αποβολή συμβαίνει στο 25% των περιπτώσεων συνήθως στις 21 πρώτες ημέρες.

Κατανομή σώματος

Στην 8η με 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης, τα όργανα στην πυελική περιοχή αρχίζουν να κάνουν χώρο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, προκαλώντας έτσι πόνο μεταξύ άλλων και στις ωοθήκες.

Στρέψη ωοθηκών

Οι κύστες στις ωοθήκες σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζονται ιδιαίτερη διαχείριση ή θεραπεία. Ωστόσο, σε άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις ωοθήκες όπως να τις σπάσουν ή ακόμα και να τις στραβώσουν κάτι που περιγράφεται ως στρέψη ωοθηκών.

Αποκόλληση πλακούντα

Η αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στο τρίτο τρίμηνο και συνεπάγεται έντονο πόνο στη μήτρα και τις ωοθήκες, αλλά και αιμορραγία.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved