Ανθρακούχο νερό και σόδα στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται ή όχι;

Μπορείτε να πίνετε σόδα και ανθρακούχο νερό την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Ανθρακούχο νερό και σόδα στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται ή όχι;
Bigstock

Η τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνει η έγκυος την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την υγεία της και την ανάπτυξη του μωρού. Σίγουρα γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, καθώς και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τι ισχύει όμως με το ανθρακούχο νερό και τη σόδα; Επιτρέπονται ή όχι στην εγκυμοσύνη;

Ανθρακούχο νερό Vs σόδα: Ποια η διαφορά

Το ανθρακούχο νερό είναι το νερό με διοξείδιο του άνθρακα, στοιχείο που δεν αλλοιώνει τη γεύση του αλλά προσθέτει μία σπιρτάδα, όμοια με εκείνη των αναψυκτικών που περιέχουν ανθρακικό. Είναι ένα φυσικό προϊόν και η διαφορά του με το νερό είναι οι μεγάλες συγκεντρώσεις HCO3 ΚΑΙ CO2.

Η σόδα παράγεται από την ενανθράκωση νερού υψηλής πίεσης και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ενώ περιέχει και όξινο ανθρακικό νάτριο (ΝαΗCO3). Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κύριο συστατικό που προκαλεί τις αφρώδεις φυσαλίδες στα ποτά,

Το απλό ανθρακούχο νερό περιέχει μόνο αέριο, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης μέταλλα όπως κάλιο και νάτριο. Το νάτριο προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για το σώμα σας.

anthrakouxo-nero-egkymosyni.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Giorgio Trovato

Επιτρέπονται το ανθρακούχο νερό και η σόδα στην εγκυμοσύνη;

Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι το ανθρακούχο νερό και το ρόφημα σόδας είναι απαγορευτικά στην εγκυμοσύνη. Οι πιο πρόσφατες έρευνες, σωτόσο, αναφέρουν ότι η καταναλωση σόδας και ανθρακούχου νερού επιτρέπεται στην εγκυμοσύνης -σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει και σημαντικά οφέλη- αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση 330 ml σόδας την ημέρας θεωρείται ασφαλής.

Ανθρακούχο νερό και σόδα – Τα οφέλη

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο πολλές έγκυες δεν πίνουν όσο νερό χρειάζεται. Στις περιπτώσεις αυτές το ανθρακούχο νερό μπορεί να προσφέρει στην έγκυο την ενυδάτωση που χρειάζεται. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα.

Διατήρηση σωματικού βάρους

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού έχει άμεση σχέση με τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά πείνας και δίψας, με αποτέλεσμα εάν δεν έχετε πιει αρκετό νερό μέσα στη μέρα, να νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ απλώς είστε αφυδατωμένες.

Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Σύμφωνα με έρευνα, το ανθρακούχο νερό έχει οφέλη για το πεπτικό σύστημα και δεν είναι τυχαίο ότι προτείνεται σε όσους έχουν προβλήματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.

Ανθρακούχο νερό και σόδα: Οι αρνητικές επιπτώσεις

Μπορεί να επιβαρύνει την υγεία των δοντιών, καθώς σύμφωνα με έρευνες η υπερκατανάλωση σε βάθος χρόνου μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο του δοντιού. Επίσης, αυτό το ανθρακούχο νερό που υπάρχει στη σόδα είναι επιζήμιο για την υγεία των οστών και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο στην πλάτη , καθώς τα οστά σας σταδιακά γίνονται πολύ αδύναμα για να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη κοιλιά σας.

Μία ακόμα αρνητική πιθανή συνέπεια της κατανάλωσης ανθρακούχου νερού είναι τα αέρια και το έντονο φούσκωμα, συμπτώματα που έτσι και αλλιώς βιώνουν πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης και που μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της κατανάλωσης ανθρακούχου νερού και σόδας.

Με πληροφορίες parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved