Σαλάτες στην εγκυμοσύνη: Ποιες να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε

Γιατί οι σαλάτες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή της εγκύου και ποιες να προτιμήσετε.

Σαλάτες στην εγκυμοσύνη: Ποιες να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε
Bigstock

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας στις οποίες φυσικά συγκαταλέγονται και τα λαχανικά.

Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε σαλάτες την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι σαλάτες έχουν ως βασικό συστατικό λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φολικό οξύ και βιταμίνες, συστατικά απαραίτητα για την υγεία της μέλλουσας μαμάς. Συνδυάζοντάς τις με όσπρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και να μείνετε χορτάτες για ώρα.

Ποιες σαλάτες να προτιμήσετε την περίοδο της εγκυμοσύνης

Παρακάτω οι σαλάτες που είναι υγιεινές και προτείνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σαλάτες με αυγό, κρέας ή θαλασσινά

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κρέας, το ψάρι, το αυγό ή τα θαλασσινά που θα βάλετε στη σαλάτα σας να είναι καλά μαγειρεμένα. Μπορείτε να δοκιμάσετε σαλάτες με γαλοπούλα, κοτόπουλο, σολομό ή αυγό, τροφές δηλαδή που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη. Στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, είναι σημαντικό να προτιμήσετε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.

Πράσινες σαλάτες

Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο σίδηρος. Οι σαλάτες με σπανάκι μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά που θεωρούνται καλές πηγές σιδήρου, συνεπώς, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

Φρουτοσαλάτες

Οι φρουτοσαλάτες είναι ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες για γλυκό. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα εποχής. Μπορείτε να προσθέσετε στην φρουτοσαλάτα σας γιαούρτι ή μέλι, ενώ ιδανικά αποφύγετε toppings με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως είναι τα σιρόπια ή η σαντιγί.

Σαλάτες με όσπρια

Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μπορείτε να συνδυάσετε τα όσπρια με άλλα λαχανικά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, τυρί και καλαμπόκι.

Ποιες σαλάτες να αποφύγετε;

Έτοιμες προ-συσκευασμένες σαλάτες

Είναι σημαντικό ακόμα και στις σαλάτες που φτιάχνετε εσείς, τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά μία και δύο φορές. Εάν δεν είστε σίγουρες ότι αυτό ισχύει για τις έτοιμες, προ-συσκευασμένες σαλάτες που έχετε στο σπίτι ή για σαλάτες σε κάποιο εστιατόριο, καλύτερα να τις αποφύγετε.

Σαλάτες με ωμό κρέας, αυγό η ψάρι

Σε περίπτωση που καταναλώσετε σαλάτα με κρέας, αυγό ή ψάρι είναι απαραίτητο οι τροφές αυτές να είναι καλά μαγειρεμένες.

Σαλάτες με σως πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά

Πολλές από τις σαλάτες που σερβίρονται σε εστιατόρια έχουν dressings με συντηρητικά, ζάχαρη και λιπαρά. Προτιμήστε τις πιο απλές σως όπως βινεγκρέ ή τις σως που θα φτιάξετε εσείς στο σπίτι με αγνά υλικά.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved