Πιθανές επιπλοκές στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Έξι προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πιθανές επιπλοκές στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Το τρίτο τρίμηνο ξεκινά την 28η εβδομάδα κύησης. Ο τοκετός πλησιάζει, το σώμα προετοιμάζεται και ενώ κάποια συμπτώματα εξακολουθούν να είναι έντονα, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν και προβλήματα που συνηθίζονται στο τρίτο τρίμηνο.

Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μία πάθηση που εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ορίζεται ως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και η αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα, κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και χρήζει άμεσης θεραπείας.

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα, το πρήξιμο των χεριών και των ποδιών, η θολή όραση και ο πόνος στην πάνω περιοχή της κοιλιάς. Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης. Μετά την 37η εβδομάδα κύησης προτείνεται ο άμεσος τοκετός με καισαρική. Στις 34 εβδομάδες κύησης και έπειτα η αγωγή που δίνεται έχεις στόχος να εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού.

Πρόωρος τοκετός

Ο πρόωρος τοκετός είναι από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης στο τρίτο τρίμηνο. Ως πρόωρος ορίζεται ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Οι πιθανότητες αυξάνονται για γυναίκες που έχουν γεννήσει και στο παρελθόν πρόωρα, στις πολύδυμες κυήσεις και για γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μήτρα, τον πλακούντα κ.α.

Συμπτώματα που πρέπει να έχετε στα υπόψη είναι η συχνοουρία, ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά, σφίξιμο στον κόλπο, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών.

Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το έμβρυο ενδέχεται να έχει περιορισμένη ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι λόγοι ποικίλουν με πιο συνηθισμένους τον διαβήτη κύησης, την αναιμία, τα προβλήματα με το συκώτι και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η άμεση καισαρική τομή.

Αποκόλληση πλακούντα

Αποκόλληση πλακούντα είναι όταν ο πλακούντας «ξεκολλήσει» για διάφορους λόγους, όπως η υπερβολική αλκοόλ, η υψηλή αρτηριακή πίεσης, η δίδυμη κύηση κ.α., από το εσωτερικό τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας. Συμπτώματα είναι η αιμορραγία, ο έντονος πόνος στην κοιλιά και οι συσπάσεις.

Προδρομικός πλακούντας

Στις περισσότερες εγκυμοσύνες, ο πλακούντας βρίσκεται συνήθως στο επάνω μέρος της μήτρας. Στον προδρομικό όμως πλακούντα, ο πλακούντας είναι ασυνήθιστα χαμηλά στη μήτρα, δίπλα ή σε σημείο που καλύπτει το τράχηλο της μήτρας. Αυτό συμβαίνει περίπου 1 στις 200 εγκυμοσύνες. Ο προδρομικός πλακούντας δεν είναι συνήθως πρόβλημα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν παραμείνει σε όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές. Από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα προδρομικού πλακούντα είναι η ζωηρή, κόκκινη κολπική αιμορραγία κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Η αιμορραγία σταματά συνήθως χωρίς θεραπεία , αλλά σχεδόν πάντα επαναλαμβάνεται ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Διαβήτης κύησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό το σώμα να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει λόγω των ορμονών αλλαγών. Το αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα του σακχάρου να αυξάνονται και αυτό είναι που περιγράφεται ως διαβήτης κύησης. Ενώ για την μητέρα δεν θεωρείται μία επικίνδυνη κατάσταση, ελλοχεύει κινδύνους για την ανάπτυξη του εμβρύου.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved