Πόνος στους γλουτούς στην εγκυμοσύνη: Αίτια και πώς να ανακουφιστείτε

Τι προκαλεί τον πόνο στους γλουτούς στην εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

Πόνος στους γλουτούς στην εγκυμοσύνη: Αίτια και πώς να ανακουφιστείτε

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα αλλάζει και πολλά από τα συμπτώματα που βιώνετε ήδη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης οφείλονται σε αυτές τις αλλαγές. Ένα από αυτά είναι και ο πόνος στους γλουτούς.

Τι προκαλεί τον πόνο στου γλουτούς στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που είναι πιθανό να νιώσετε έντονο πόνο στους γλουτούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Παρακάτω οι πιο συνηθισμένοι:

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία είναι ένας απότομος πόνος, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα που ξεκινά από την πλάτη ή τους γλουτούς και φτάνει μέχρι την άκρη των ποδιών σας. Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης, εισέρχεται στην πύελο και διακλαδίζεται κάτω, από το πίσω μέρος των ποδιών μέχρι τους αστραγάλους και τα πόδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ισχιαλγία εμφανίζεται όταν αυτό το νεύρο συμπιέζεται από διόγκωση ή ρήξη δίσκων, αρθρίτιδα ή στένωση του νωτιαίου μυελού.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού και είναι ένα συχνό φαινόμενο κυρίως το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όχι όμως και ανησυχητικό. Η δυσκοιλιότητα και η ορθοστασία δεν βοηθούν και είναι πιθανό να νιώσετε έντονο πόνο και στους γλουτούς λόγω αυτής της κατάστασης.

aimorroides-meta-ton-toketo-5.jpg

Συσπάσεις

Οι συσπάσεις είναι ένα αναμενόμενο κομμάτι του τελευταίου σταδίου της εγκυμοσύνης. Θα τις νιώσετε όταν πλησιάζει η ώρα του τοκετού και δεν αποκλείεται ο έντονος πόνος να πιάσει καιτην περιοχή των γλουτών.

Πυελικό άλγος

Περίπου 1 στις 5 γυναίκες βιώνουν έντονο πόνο στην πυελική περιοχή κυρίως λόγω του αυξημένου βάρους του μωρού και των κινήσεών του. Ο πόνος μπορεί να διευρυνθεί και στους γλουτούς.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν τον πόνο στους γλουτούς στην εγκυμοσύνη. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας κι εκείνος θα σας συμβουλεύσει και για την κατάλληλη θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι:

Βάλτε μία θερμοφόρα στην περιοχή. Η θερμότητα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο και ειδικά εάν προκαλείται από ισχιαλγία. Δοκιμάστε να βάλετε κομπρέσες ή μια θερμοφόρα στην περιοχή. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Κάντε κομπρέσες με αμαμελίδα. Εάν ο πόνος στους γλουτούς είναι αποτέλεσμα αιμορροΐδων, οι κομπρέσες με αμαμελίδα θα σας βοηθήσουν. Η αμαμελίδα είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Hamamelidaceae και είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Αποφύγετε την ορθοστασία ή να κάθεστε πολλή ώρα. Και τα δύο μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να κάνουν τον πόνο πιο δυνατό.

Βελτιώστε την στάση ύπνου σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά και ιδανικά, ακόμα ένα ανάμεσα στα πόδια. Η στάση αυτή θα μειώσει τον πόνο που προκαλείται από την πίεση στο ισχιακό νεύρο.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved