Εμβρυική μακροσωμία: Τι είναι, τα αίτια και οι πιθανοί κίνδυνοι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμβρυική μακροσωμία.

Εμβρυική μακροσωμία: Τι είναι, τα αίτια και οι πιθανοί κίνδυνοι
Bigstock

Η μέτρηση του βάρους του εμβρύου είναι πολύ σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γίνεται μέσω υπερήχων και αποτελεί ένδειξη για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Κάποιες φορές το βάρος του εμβρύου είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό σε μία συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης. Στις περιπτώσεις αυτές το μωρό γεννιέται με μεγαλύτερο βάρος, κάτι που περιγράφεται ως εμβρυική μακροσωμία.

Τα μωρά με εμβρυική μακροσωμία γεννιούνται με βάρος μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο γεννιούνται το 90% των μωρών στην ίδια εβδομάδα κύησης. Κατά μέσο όρο, ένα μωρό όταν γεννιέται ζυγίζει περίπου 3,2 κιλά. Σχεδόν το 9% των μωρών γεννιούνται πάνω από 3,5 κιλά, ενώ οι περιπτώσεις που το βάρος γέννησης ξεπερνά τα 4,5 κιλά είναι σπάνιες. Τα μωρά με μεγάλο βάρος γέννησης γεννιούνται συνήθως μεταξύ της 37ης και 41ης εβδομάδα κύησης και πολύ σπάνια πιο πριν.

Εμβρυική μακροσωμία: Facts που πρέπει να γνωρίζετε

  • Ο διαβήτης κύησης είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυική μακροσωμία.
  • Ο φυσιολογικός τοκετός είναι δύσκολος σε περιπτώσεις εμβρυικής μακροσωμίας και συνήθως προτείνεται ο τοκετός με καισαρική τομή.
  • Το αυξημένος βάρος του μωρού αυξάνει τον κίνδυνο για περιγεννητική ασφυξία και τραυματισμό κατά τον τοκετό.
  • Εάν ο υπέρηχος δείξει ότι το έμβρυο έχει μεγαλύτερο βάρος από το αναμενόμενο σε μία συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης, είναι πιθανό ο γιατρός να σας προτείνει να γεννήσετε νωρίτερα.
  • Οι τακτικές εξετάσεις επίσης προτείνονται σε περιπτώσεις εμβρυικής μακροσωμίας.
  • Σε περιπτώσεις διαβήτη κύησης και εμβρυικής μακροσωμίας, αυξάνεται ο κίνδυνος για σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και συγγενείς ανωμαλίες.

Αίτια

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο μεγάλο βάος γέννησης του μωρού. Ο κύριος και πιο συνήθης είναι ο διαβήτης κύησης της εγκυμονούσας. Εάν τα επίπεδα σακχάρου της μητέρας είναι αυξημένα την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός του μωρού να παράγει ινσουλίνη και σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου μπορεί οδηγήσει σε πιο γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου και αποθήκευση λίπους.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυική μακροσωμία είναι το αυξημένο βάρος των γονέων. Το DΝΑ επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος του μωρού φαίνεται να επηρεάζει και το βάρος που παίρνει η μέλλουσα μητέρα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα εμβρυικής μακροσωμίας

Τα κύρια συμπτώματα είναι το μεγαλύτερο από το φυσιολογικό βάρος και ύψος του εμβρύου σε μία συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης. Επίσης, σύμπτωμα αποτελεί και η αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved