Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι προσφέρεις το καλύτερο σε εσένα και το μωρό σου

Είτε είσαι έγκυος, είτε έφερες πρόσφατα στον κόσμο το μωράκι σου και το θηλάζεις, υπάρχει ένα θέμα που σε απασχολεί συχνά και έντονα: Η διατροφή σου.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι προσφέρεις το καλύτερο σε εσένα και το μωρό σου

Συμβουλές, βιβλία, άρθρα, γνώμες φίλων και γνωστών. Έχεις ακούσει και έχεις διαβάσει τόσα πολλά αναφορικά με το τι είναι καλό να καταναλώνεις και τι όχι κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, που έχεις αρχίσει να προβληματίζεσαι.

Αρχικά, λοιπόν, ο γιατρός σου είναι εκείνος ο οποίος θα σε κατευθύνει καταλλήλως για τη διατροφή που θα ακολουθήσεις, ενώ υπάρχουν και κάποιες γενικές συμβουλές για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, που αξίζουν την προσοχή σου. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και πρέπει να σε απασχολεί, είναι το να προσφέρεις στον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών απαιτητικών περιόδων.

Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις, για να μάθεις ποια είναι αυτά τα συστατικά, πώς θα τα λαμβάνεις στις απαραίτητες ποσότητες και ποια είναι τα τρόφιμα που ίσως είναι καλό να αποφεύγεις ή να περιορίσεις από τη διατροφή σου.

egkymosynh-diatrofi-2.jpg

Τι να αποφύγεις ή να περιορίσεις από το μενού σου στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από κάποιες διατροφικές συμβουλές για τις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, που αξίζουν την προσοχή σου. Αν θηλάζεις, λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγεις τα πολύ όξινα και καυτερά τρόφιμα, καθώς και να περιορίσεις τα πολλά όσπρια και τα ροφήματα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες.

Όσο για εσένα που είσαι έγκυος, καλό είναι να περιορίσεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, να αποφεύγεις τα πολύ όξινα τρόφιμα και την καφεΐνη και φυσικά, να πεις «όχι» στο αλκοόλ. Επίσης, αν καταναλώνεις σαλάτες, πρέπει να τις πλένεις πάρα πολύ καλά, ενώ σε ό,τι αφορά στα ψάρια, είναι σημαντικό να αποφεύγεις τα ωμά και δη, κάποια ψάρια που περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου -η κατανάλωσή του μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του εμβρύου- όπως ο ξιφίας, ο άγριος σολομός και το σκουμπρί.

egkymosyni-diatrofi-3.jpg

Οι ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού σου κατά την εγκυμοσύνη

Γνωρίζεις καλά πως στην εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να ακολουθείς μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε τόσο εσύ, όσο και το έμβρυο, να λαμβάνετε τα στοιχεία που χρειάζεστε. Ωστόσο, στην εγκυμοσύνη οι ενεργειακές σου ανάγκες που καλύπτονται από τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος που παίρνεις από τις τροφές, είναι μόνο κατά περίπου 10% αυξημένες. Την ίδια ώρα όμως, οι ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα -μικροθρεπτικά συστατικά- αυξάνονται σημαντικά.

Ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, βιταμίνη D και φυλλικό οξύ. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, στην καλύτερη έκβαση της κύησης και στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της μητέρας. Ωστόσο, δύσκολα μπορείς να τα λαμβάνεις επαρκώς μέσω της διατροφής σου.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τις εγκυμονούσες να στρέφονται σε ειδικά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία διαθέτουν κατάλληλη σύνθεση για να καλύπτουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες της μητέρας και του μωρού της κατά την εγκυμοσύνη.

Η πρότασή μας: Ένα εξειδικευμένο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει, μεταξύ άλλων, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, βιταμίνη D και φυλλικό οξύ, δηλαδή στοιχεία απαραίτητα για τη μαμά και το μωρό, αυτό είναι το Iofolen®. Στο προτείνουμε διότι είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε με μία μόνο κάψουλα την ημέρα να συμπληρώνει τις ακριβείς ποσότητες των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται η μητέρα -και το μωρό- κατά την εγκυμοσύνη, εξασφαλίζοντας την υγεία της μητέρας και τη βέλτιστη ανάπτυξη του βρέφους. Υπάρχει, μάλιστα, και το Iofolen® Twin, που είναι προσαρμοσμένο στις αυξημένες ανάγκες των πολύδυμων κυήσεων, ενώ η σύνθεση και των δυο είναι εναρμονισμένη με τις τρέχουσες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

egkymosyni-diatrofi-4.jpg

Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα κατά την περίοδο του θηλασμού

Ο θηλασμός είναι μία όμορφη, αλλά ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για μία μητέρα, από πολλές απόψεις. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη και σίγουρα, ο θηλασμός επιβάλλει να ακολουθείς μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τόσο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σου, όσο και για την παραγωγή ποιοτικού μητρικού γάλακτος.

Και πάλι, ωστόσο, η διατροφή που ακολουθείς δεν μπορεί από μόνη της να σου προσφέρει επαρκώς όλα τα συστατικά που έχεις ανάγκη και εκείνα που χρειάζεται το μωρό για την ομαλή ανάπτυξή του. Ειδικότερα κατά τον θηλασμό, είναι αυξημένες οι ανάγκες για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες C και E, ταυρίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συντελούν στην ανάπτυξη των οστών, των οφθαλμών και του εγκεφάλου του μωρού, ενισχύοντας την ικανότητα μάθησης.

egkymosyni-diatrofi-5.jpg

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να λαμβάνεις όλα τα παραπάνω; Μπορείς να στραφείς σε ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής. Διότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες.

Η πρότασή μας: Το Iofolen® Lactancia είναι ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του θηλασμού. Πιο αναλυτικά, περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες C και E, ταυρίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, βελτιώνουν και προστατεύουν την οπτική οξύτητα ενώ ταυτόχρονα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Με άλλα λόγια το Iofolen® Lactancia συμβάλλει στη βέλτιστη ανάπτυξη των βρεφών.

egkymosyni-diatrofi-6.jpg

Το σίγουρο είναι ότι μία ισορροπημένη διατροφή δεν είναι πάντα αρκετή για να σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Συνέχισε, λοιπόν, να τρέφεσαι υγιεινά για εσένα και το μωρό σου -ακολουθώντας, βέβαια, τις συμβουλές και την έμπειρη γνώμη του γιατρού που σε παρακολουθεί- και εμπιστεύσου τους εξειδικευμένους διατροφικούς «συμμάχους» που θα σου προσφέρουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη, στις ποσότητες που χρειάζεσαι!

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΜΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ.

Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: IOFOLEN: 48265/13-07-2007. IOFOLEN TWIN: 69802/30-05-2019. IOFOLEN LACTANCIA: 20028/26-2-2016. Τα πρϊόντα δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης.

Iofolen Lactancia: https://www.italfarmaco.gr/food_supplements/iofolen-lactancia/

Iofolen: https://www.italfarmaco.gr/food_supplements/iofolen/

www.italfarmaco.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved