Νόσος του Crohn και εγκυμοσύνη

Νόσος του Crohn και κύηση: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία.

Νόσος του Crohn και εγκυμοσύνη
Bigstock

Η νόσος του Crohn διαγιγνώσκεται συνήθως σε εφήβους και ενήλικες από 20 έως 30 ετών και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι εξίσου ευαίσθητοι. Η νόσος του Crohn σε ύφεση δεν φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητα. Αντίθετα, η έξαρσή της οδηγεί σε υπογονιμότητα. Οι έγκυες γυναίκες με νόσο του Crohn χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές.

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές μωρό εάν η νόσος του Crohn είναι υπό έλεγχο. Επίσης, η απόκτηση μωρού δεν επιδεινώνει τη νόσο. Η διατήρηση της ύφεσης με συνταγογραφούμενα φάρμακα και μια καλά ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των προγεννητικών συμπληρωμάτων και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τη νόσο του Crohn στην εγκυμοσύνη.

egkimosini.jpg

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Επηρεάζει επίσης το λεπτό έντερο και τα μέρη του παχέος εντέρου. Πυρετός, αίμα στα κόπρανα, στοματικές πληγές, διάρροια και κοιλιακό άλγος είναι μερικά πιθανά συμπτώματα της πάθησης. Η ακριβής αιτία είναι ακόμη άγνωστη.

Πώς θα επηρεάσει η εγκυμοσύνη τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;

Η επίδραση της εγκυμοσύνης στα συμπτώματα της νόσου του Crohn ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Όσες έχουν έξαρση της νόσου κατά τη στιγμή της σύλληψης τείνουν να έχουν τα συμπτώματα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα ή βελτίωση των συμπτωμάτων εάν συλλάβουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Ωστόσο, μερικές γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν επιδείνωση των συμπτωμάτων του Crohn κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διακοπή των φαρμάκων του Crohn ή το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε. Συνήθως ζητείται να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο του Crohn (εκτός από τη μεθοτρεξάτη) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο της θεραπείας. Δίνεται έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη B12, και σίδηρο, καθώς υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε αυτές τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από την έναρξη της εγκυμοσύνης.

egkimosini-crohn.jpg

Είναι ασφαλές να μείνετε έγκυος με τη νόσο του Crohn;

Οι γυναίκες με νόσο του Crohn μπορούν να συλλάβουν και να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη υπό την επίβλεψη του γαστρεντερολόγου και του μαιευτήρα. Μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας αν θέλετε να μείνετε έγκυος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις δόσεις των φαρμάκων και να ξεκινήσετε κάποια προγεννητικά συμπληρώματα για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξει και το μωρό σας ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να μείνετε έγκυος εάν έχετε τη νόσο του Crohn;

Η καλύτερη στιγμή είναι να συλλάβετε κατά τη διάρκεια της ύφεσης για τρεις έως έξι μήνες και όταν δεν παίρνετε στεροειδή φάρμακα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης με τη νόσο του Crohn;

Σύμφωνα με μια μελέτη, η νόσος του Crohn αυξάνει τις πιθανότητες ορισμένες γυναίκες να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές από αυτές είναι:

  • Πρόωρο τοκετό
  • Χαμηλό βάρος νεογνού
  • Τοκετό με καισαρική τομή
  • Αποβολή

Θα πρέπει να λαμβάνεται η θεραπεία για τη νόσο του Crohn κατά τον θηλασμό;

Υφίστανται ελάχιστα δεδομένα για τη διέλευση των φαρμάκων της νόσου του Crohn στο μητρικό γάλα. Η σουλφασαλαζίνη είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η μεσαλαζίνη είναι ασφαλής σύμφωνα με προοπτικές μελέτες. Η μετρονιδαζόλη και η σιπροφλοξασίνη αποβάλλονται στο μητρικό γάλα και δεν θα πρέπει να χορηγούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η κορτιζόνη εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο γάλα. Η αζαθειοπρίνη/μερκαπτοπουρίνη δεν ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα. Οι βιολογικοί παράγοντες (infliximab) δεν ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα και θεωρούνται ασφαλείς. Σε κάθε περίπτωση, το λόγο για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου έχει ο θεράπων γαστρεντερολόγος που είναι υπεύθυνος για την ασθενή.

πηγές: momjunction.com / crohnhellas.gr/ peptiko.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved