Λιναρόσπορος στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η κατανάλωσή του;

Μπορείτε να τρώτε λιναρόσπορο στην εγκυμοσύνη; Τα οφέλη και τι να προσέξετε.

Λιναρόσπορος στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η κατανάλωσή του;
Bigstock

Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πού σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Οι τροφές που καταναλώνει η έγκυος καθημερινά καθορίζουν την επαρκή πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά. Και ενώ κάποιες θεωρούνται σούπερ δυναμωτικές, κάποιες άλλες προτείνονται να αποφεύγονται την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Είναι η κατανάλωση λιναρόσπορου ασφαλής στην εγκυμοσύνη;

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά ωμέγα-3, πρωτεΐνες και υδατάνθρακές. Η κατανάλωσή του την περίοδο της εγκυμοσύνη έχει πολλά οφέλη, ωστόσο, σε εγκυμονεί και κινδύνους όταν γίνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Λιναρόσπορος: Η διατροφική του αξία

Τα 100 γραμμάρια λιναρόσπορου περιέχουν 534 θερμίδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία κουταλιά της σούπας (περίπου 10 γραμμάρια) έχει 55 θερμίδες. Ο λιναρόσπορος περιέχει 42% λιπαρά, 29% υδατάνθρακες και 18% πρωτεΐνη. Σχεδόν το 95% των υδατανθράκων είναι φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Flax

Λιναρόσπορος στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη

O λιναρόσπορος περιέχει λινελαϊκό οξύ, άλφα-λινελαϊκό οξύ και ωμέγα-3 καλά λιπαρά οξέα. Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Ο λιναρόσπορος είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών ινών οι οποίες διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης.

Τέλος, ο λιναρόσπορος μειώνει τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας, ένα σύμπτωμα αρκετά σύνηθες σύμπτωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λιναρόσπορος: Πιθανές παρενέργειες

Η υπερκατανάλωση ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να βλάψει το έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι οι εξής:

  • Η κατανάλωση λιναρόσπορου είναι πιθανό να αυξήσει την αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη
  • Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή και διάρροια
  • Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να προκαλέσει πρήξιμο των χειλιών
  • Το έλαιο από λιναρόσπορο αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved