Γάλα αμυγδάλου: Πώς ωφελεί την έγκυο και το έμβρυο;

Ποια η διατροφική αξία του γάλακτος αμυγδάλου, ποια τα οφέλη στην εγκυμοσύνη και τι να προσέξετε.

Γάλα αμυγδάλου: Πώς ωφελεί την έγκυο και το έμβρυο;
Bigstock

Η ανάπτυξη του εμβρύου και υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά, εξαρτώνται από τη διατροφή σας την περίοδο αυτή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες, ροφήματα υψηλής διατροφικής αξίας και να αποφεύγετε όσο γίνεται τη ζάχαρη και τα «κακά» λιπαρά.

Από τα πιο ωφέλημα ροφήματα είναι το γάλα. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες και οι ειδικοί την κατανάλωση τουλάχιστον ενός ποτηριού την ημέρα. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη; Μπορείτε να δοκιμάσετε τα διάφορα υποκατάστατα όπως είναι το γάλα αμυγδάλου.

Γάλα αμυγδάλου στην εγκυμοσύνη

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Α, Ε, Β και D. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα του γάλακτος και την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που πίνουν γάλα αμυγδάλου στην εγκυμοσύνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές που σχετίζονται με την κύηση.

gala-amugdalou-egkymosyni.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Sandi Benedicta

Γάλα αμυγδάλου και θερμίδες

Το γάλα αμυγδάλου έχει περίπου τις μισές θερμίδες από αυτές που έχει το αγελαδινό. Επίσης, έχει λιγότερα λιπαρά και χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου έχει:

  • 40 θερμίδες
  • 1 gr πρωτεΐνης
  • 3 gr λιπαρά

Γάλα αμυγδάλου στην εγκυμοσύνη – Τα οφέλη

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το γάλα αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται αντιοξειδωτική και μπορεί να βοηθήσει την έγκυο να μειώσει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό της.

Κάνει καλό στην λειτουργία της καρδιάς

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία μεταξύ άλλων ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Δυναμώνει τα οστά

Το γάλα αμυγδάλου, είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου και την υγεία των οστών της μέλλουσας μητέρας.

Η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης

Πλούσιο σε μαγνήσιο, το γάλα αμυγδάλου διατηρεί την αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Διατηρεί τον γλυκαιμικό δείκτη στα φυσιολογικά επίπεδα

Εντάσσοντας το γάλα αμυγδάλου στη διατροφή σας, διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για διαβήτη κύησης.

Κάνει καλό στο δέρμα

Η βιταμίνη Ε που περιέχει το γάλα αμυγδάλου κάνει καλό στην υγεία της επιδερμίδας, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει το δέρμα πιο λαμπερό και νεανικό.

Η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το γάλα αμυγδάλου θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο του γάλακτος ζωικής προέλευσης και η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στο μέλλον.

Πιθανές παρενέργειες

Αν και η κατανάλωση αμυγδάλων και γάλακτος αμυγδάλου δεν θεωρείται επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη, το αντίθετο μάλιστα, κάποιες γυναίκες ενδέχεται να παρατηρήσουν τα εξής:

  • Στομαχικές διαταραχές, όπως ναυτία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα. Το ίδιο ενδέχεται να προκαλέσει και υπερκατανάλωση αμυγδάλων και των παραγώγων τους.
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Κούραση. Το γάλα αμυγδάλου έχει λιγότερες θερμίδες από το γάλα ζωικής προέλευσης, οι οποίες και θα πρέπει να αναπληρώνονται για να έχει η μέλλουσα μητέρα την ενέργεια που χρειάζεται.
  • Αλλεργίες
  • Θυρεοειδής. Λόγω της σύστασής τους, τα αμύγδαλα ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή των ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.

*Με πληροφορίες από parenting.first.cry

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved