Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Δεν είστε μόνη

Εάν είστε έγκυος, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για την επιλόχεια κατάθλιψη. Γνωρίζατε όμως ότι πολλές γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Δεν είστε μόνη
Bigstock

Να τι πρέπει να γνωρίζετε για την εγκυμοσύνη και την κατάθλιψη.

Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς - και άγχους. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 7% των γυναικών εμφανίζουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Τα ποσοστά μπορεί να είναι υψηλότερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η κατάθλιψη, μια διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση προκαλώντας ένα επίμονο αίσθημα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος, είναι μια κοινή διαταραχή που χτυπά την πόρτα σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθημερινά. Εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και η αρχική εμφάνιση της κατάθλιψης κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας των γυναικών.

egkimosini-katathlipsi.jpg

Γιατί η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά δεν αναγνωρίζεται;

Ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως οι αϋπνίες, οι διαταραχές της όρεξης, η ανηδονία και η κούραση, μοιάζουν με συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, η εγκυμονούσα ή ο γυναικολόγος να αποδίδουν αυτά τα ξαφνικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και όχι στην κατάθλιψη.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να μη θέλουν να μιλήσουν στον γιατρό τους για τις αλλαγές στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επειδή όμως υπάρχει μια τάση οι περισσότεροι να εστιάζουν περισσότερο στη σωματική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρά στην ψυχική υγεία, καλό θα είναι να δίνεται περισσότερη σημασία σε συμπτώματα που επιμένουν και προειδοποιούν ότι πρόκειται για κατάθλιψη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μερικοί παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • Ανησυχία
  • Άγχος
  • Ιστορικό κατάθλιψης
  • Μηδενική κοινωνική υποστήριξη
  • Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
  • Βία από τον σύντροφο

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται σε εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς Ωστόσο, πρόσθετες ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό άγχος για το μωρό
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Μειωμένη επιθυμία για πράγματα που μια γυναίκα έβρισκε ευχάριστα πιο πριν
  • Κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ
  • Κακή διατροφή
  • Σκέψεις αυτοκτονίας

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα καταθλιπτικά επεισόδια εμφανίζονται πιο συχνά κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο.

Γιατί είναι σημαντική η θεραπεία για την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν έχετε κατάθλιψη και δεν ζητήσετε βοήθεια, μπορεί να μην έχετε την απαιτούμενη ενέργεια να φροντίσετε τον εαυτό σας ή το μωρό σας που πρόκειται να γεννηθεί. Θα πρέπει να τρώτε καλά και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Επιπλέον αν διαπιστώσετε αλλαγή στη διάθεσή σας θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια μιας και μπορεί να διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και δυσκολίας στο δέσιμο με το μωρό σας.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάθλιψής σας, οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία ή θεραπεία με κάποια αντικαταθληπτικά χάπια.

Ποιες είναι οι συστάσεις για τον έλεγχο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στους μαιευτήρες-γυναικολόγους να ελέγχουν για κατάθλιψη και άγχος τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού ελέγχου, ο μαιευτήρας πιθανότατα θα κάνει ερωτήσεις από ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο αποτελείται από ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση, την ψυχολογία και το άγχος. Οι απαντήσεις βαθμολογούνται και η συνολική βαθμολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν μια έγκυος έχει κατάθλιψη.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και δεν έχει γίνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος, μην περιμένετε να το αναγνωρίσει ο γιατρός σας. Μιλήστε εσείς πρώτα μαζί του για το πώς αισθάνεστε και συνεργαστείτε για να καθορίσετε τα επόμενα βήματα.

πηγή: mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved