Διατροφή στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης και τι όχι.

Διατροφή στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Bigstock

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πρόκληση για μια γυναίκα. Το μέγεθος της κοιλιάς ολοένα και αυξάνεται, ενώ η συχνοουρία, η δυσκολία στον ύπνο και την κίνηση είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που πολλές έγκυες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η διατροφή της μέλλουσας μαμάς και αυτό το τρίμηνο είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της εγκύου. Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μαμά πρέπει να καταναλώνει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες παραπάνω την ημέρα και μία πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Τι να τρώτε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Η ανεπάρκεια σε σίδηρο μπορεί να προκαλέσει αναιμία την περίοδο της εγκυμοσύνης το οποίο σημαίνει ακόμα πιο έντονη κόπωση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία την περίοδο του τοκετού. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές όπως όσπρια, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται περίπου 70 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την δημιουργία των οργάνων, των μυών και των οστών του εμβρύου, ενώ παράλληλα διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές όπως όσπρια, κρέας και ψάρι.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. Σε αυτό το στάδιο της κύησης χρειάζεστε περίπου 200 mg λιπαρών οξέων καθημερινά και εξαιρετική πηγή θεωρούνται τα αυγά, το γάλα και φρούτα όπως το αβοκάντο.

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ

Το φολικό οξύ βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως είναι σπανάκι και το μαρούλι. Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και μειώνει τις πιθανότητες για χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα οστά του μωρού πρέπει να γίνουν πιο δυνατά και για αυτό είναι σημαντική επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχουν τροφές όπως το τυρί, το γιαούρτι, ο σολομός και οι ξηροί καρποί.

Young pregnant woman with milk and breakfast on sofa

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του ασβεστίου. Πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τροφές όπως τα αμύγδαλα, οι κολοκύθα, η βρόμη κ.α.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και Β12

Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές στην ανάπτυξη του εμβρύου και μπορείτε να τις βρείτε σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες και λαχανικά όπως τα καρότο. Πλούσια σε βιταμίνες είναι επίσης τα όσπρια και τα αμύγδαλα.

Τι να αποφύγετε

Αποφύγετε την κατανάλωση αλατιού. Εκτός από το αλάτι που βάζετε εσείς στο φαγητό, πολλά έτοιμα σνακ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως είναι το junk food και τα πατατάκια.

Ωμά λαχανικά. Τα ωμά λαχανικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο έντερο και να προκαλέσουν αέρια για αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Πικάντικα φαγητά. Τα πικάντικα φαγητά στην εγκυμοσύνης δεν είναι απαγορευμένα, ωστόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καούρες και δυσπεψία.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved