Κοιμούνται τα μωρά στη μήτρα;

Πώς διαφοροποιείται ο ύπνος του μωρού στη μήτρα ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης; Τι δείχνουν οι έρευνες.

Κοιμούνται τα μωρά στη μήτρα;
Bigstock

Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής, ακόμα και σήμερα δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε όλα όσα κάνουν τα μωρά στη μήτρα. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι το έμβρυο κινείται όταν το νιώθει και η μαμά, ξέρουμε πώς τρέφεται μέσω του πλακούντα, πώς αναπτύσσεται. Τι ισχύει όμως για τον ύπνο του εμβρύου;

Κοιμούνται τα μωρά στη μήτρα; Αν ναι, πόσες ώρες; Έχουν κύκλο ύπνου; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Κοιμούνται τα μωρά στη μήτρα;

Η απάντηση είναι «ναι» και μάλιστα κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Το περπάτημα και όλες αυτές οι κινήσεις που κάνετε στην καθημερινότητά σας, κοιμίζουν το έμβρυο με αποτέλεσμα να κοιμάται το 90% του 24ώρου.

Ωστόσο, ακόμα τα ευρήματα σχετικά με τον ύπνο του εμβρύου στην πρώιμη εγκυμοσύνη δεν είναι πολλά.

Ο ύπνος του μωρού στη μήτρα: Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με τον ύπνο του μωρού στη μήτρα έχουν αξιοποιήσει αρκετές διαφορετικές μεθόδους.

Έρευνα του 2008 μελέτησε ηλεκτροκαρδιογραφήματα εμβρύων για να συγκρίνουν τις συνήθειες ύπνου μωρών στη μήτρα και μετά τη γέννησή τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μοτίβα του ύπνου αναπτύσσονται ήδη από το περιβάλλον της μήτρας, για αυτό και τα μωρά που κοιμόντουσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν καλύτερες συνήθειες ύπνου και μετά τον τοκετό.

Σε έρευνα του 2010 μελετήθηκαν οι καρδιακοί παλμοί του μωρού και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα έμβρυα αναπτύσσουν κανονικά μοτίβα ύπνου.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο ύπνος δεν είναι απαραίτητος μόνος για ξεκούραση, αλλά και για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Έρευνα του 2018 αναφέρει ότι τα μωρά βιώνουν την REM φάση του ύπνου και αυτό τους επιτρέπει να εξοικειωθούν με το περιβάλλον γύρω τους και επίσης διεγείρει την ανάπτυξη και την δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Μετά από μελέτες, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν τέσσερα στάδια ύπνου που βιώνει το μωρό. Το πρώτο και το δεύτερο περιλαμβάνουν τον ελαφρύ ύπνο, ενώ το τρίτο και τον τέταρτο τον πιο βαθύ και ευεργετικό ύπνο.

Τι μπορεί να κάνει το μωρό να κοιμηθεί στη μήτρα;

Οι κινήσεις της εγκύου

Στη μήτρα το έμβρυο αισθάνεται ασφάλεια και ζεστασιά. Οι κινήσεις που κάνετε μέσα στη μέρα, νανουρίζουν το έμβρυο και το κάνουν να κοιμηθεί πιο εύκολα.

Ο λευκός θόρυβος

Οι μόνοι ήχοι που μπορεί να ακούσει ένα μωρό στη μήτρα είναι αυτοί των καρδιακών παλμών σας, του αμνιακού υγρού και των υγρών σου σώματος. Οι ήχοι αυτοί ανήκουν σε αυτούς που ονομάζουμε λευκούς θορύβους οι οποία θεωρούνται ότι ηρεμούν το μωρό και το βοηθούν να κοιμηθεί.

Συγκεκριμένες τροφές

Οι τροφές που καταναλώνετε μέσα στη μέρα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο του μωρού στη μήτρα. Για παράδειγμα η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης ή καφεΐνης δεν βοηθά το έμβρυο να κοιμηθεί, ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει εάν ακολουθείτε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Ο ύπνος του εμβρύου ανά τρίμηνο κύησης

Πρώτο τρίμηνο

Το μωρό αρχίζει να χασμουριέται στην 11η εβδομάδα κύησης, αν και ακόμα δεν φαίνεται να μπορεί να κοιμηθεί δεδομένου ότι η περιοχή του εγκεφάλου που δίνει την εντολή του ύπνου δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τις εντολές ύπνου ξεκινούν να αναπτύσσονται.

Δεύτερο τρίμηνο

Ο εγκέφαλος του εμβρύου είναι αρκετά ανεπτυγμένος για να δίνει την εντολή της αφύπνισης.

Κάποια μωρά «ξυπνούν» στην 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης και άλλα στην 30η.

Το έμβρυο βιώνει κύκλο ύπνου

Τρίτο τρίμηνο

Σον έβδομο μήνα κύησης το έμβρυο κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όταν κοιμούνται περνούν από τη φάση REM του ύπνου στη φάση μη-REM κάθε περίπου μισή ώρα.

Μία εβδομάδα περίπου πριν τον τοκετό η φάση REM του ύπνου διαρκεί περίπου 12 ώρες.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved