Διαρροή αμνιακού υγρού: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για διαρροή αμνιακού υγρού και ποια συμπτώματα πρέπει να γνωρίζετε.

Διαρροή αμνιακού υγρού: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η πρόωρη ρήξη των υμένων που προκαλεί τη διαρροή του αμνιακού υγρού από τον τράχηλο μπορεί να συμβεί μετά την 37η εβδομάδα κύησης και πριν τον τοκετό.

Τι προκαλεί τη διαρροή του αμνιακού υγρού;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαρροή του αμνιακού υγρού είναι απλώς μία ένδειξη ότι το σώμα και το έμβρυο είναι έτοιμα για τον τοκετό. Ωστόσο, δεν παρατηρείται σε όλες τις γυναίκες, το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα, μόλις στο 8-15% των εγκύων σπάνε τα νερά πριν τον τοκετό. Πριν την 37η εβδομάδα κύησης, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα πιο χαμηλά, μόλις 3%. Σε αυτήν την περίπτωση η διαρροή του αμνιακού υγρού είναι και πιο επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο.

Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει αντιληπτή η διαρροή του αμνιακού υγρού, ειδικά από τη στιγμή που η συχνοουρία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης το τελευταίο τρίμηνο. Τα συμπτώματα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι τα εξής:

Παρατηρείτε υγρά (είτε κατά την ούρηση, είτε όχι) που δεν μυρίζουν ή έχουν μία γλυκιά μυρωδιά. Εάν έχουν όξινη μυρωδιά όπως αυτήν της αμμωνίας το πιθανότερο είναι να είναι ούρα.

Εάν από τα υγρά που παρατηρείτε αναδύεται άσχημη μυρωδιά, τότε υπάρχει κίνδυνος το αμνιακό υγρό να έχει μολυνθεί.

Η διαρροή μπορεί να είναι σταδιακή ή «απότομη» σαν καταρράκτης. Η τελική διάγνωση εάν όντως πρόκειται για πρόωρη ρήξη υμένων γίνεται από τον ίδιο τον γιατρό με την εισαγωγή στον κόλπο της γυναίκας ενός μικρού κομματιού από ειδικό χαρτί που ονομάζεται και «δείκτης του ηλιοτροπίου» αναφέρει σε παλιότερο άρθρο μας ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Motherblog.gr, Μενέλαος Λυγνός. Το χαρτί αυτό αλλάζει χρώμα, μόλις έρθει σε επαφή με το αμνιακό υγρό.

Pregnant Woman Holds Green Sprout Plant Near Her Belly As Symbol Of New Life, Wellbeing, Fertility,

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Οι πιθανότητες για πρόωρη ρήξη υμένων και διαρροή αμνιακού υγρού αυξάνονται στις εξής περιπτώσεις:

  • Ύπαρξη φλεγμονών στην περιοχή του κόλπου ή του τραχήλου
  • Ιστορικό με πρόωρη ρήξη υμένων σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι αυξημένη (πολυδράμνιο)
  • Πολύδυμη κύηση
  • Κάπνισμα

*Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved