Εγκυμοσύνη και συνήθη δερματολογικά προβλήματα

Επτά δερματολογικά προβλήματα που ίσως εμφανίσει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη και συνήθη δερματολογικά προβλήματα
Bigstock

Ακόμη και αν δεν έχετε παρουσιάσει ποτέ σημάδια στο δέρμα σας και είναι συνήθως καθαρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να διαπιστώσετε διάφορες αντιδράσεις του δέρματός σας, οι οποίες ενδέχεται να σας προβληματίσουν. Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα προβλήματα του δέρματος που μπορεί να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν εξαιτίας της εγκυμοσύνης.

Ακμή

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στο δέρμα της εγκύου. Για τα ενοχλητικά σπυράκια συνήθως ενοχοποιούνται οι ορμόνες. Το πρόβλημα είναι παροδικό γι΄αυτό φροντίστε να το αντιμετωπίσετε με τέτοιο τρόπο, που να μην δημιουργηθούν μόνιμα προβλήματα στο δέρμα σας όπως ουλές και σημάδια στο πρόσωπό σας. Φροντίστε λοιπόν να πλένετε το πρόσωπό σας καθημερινά και αποφύγετε να το πειράζετε με τα χέρια ή άλλα αντικείμενα.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση τςη ακμής. Η χρήση μερικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων όμως, για την καταπολέμηση της ακμής δεν είναι ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Ραγάδες

Όσο η εγκυμσούνη σας προχωρά, μπορεί να παρατηρήσετε ραβδώσεις στην κοιλιά, τους μηρούς, το στήθος ή ακόμη και στο εσωτερικό των μπράτσων. Πρόκειται για τις ραγάδες που εμφανίζονται, όσο η κοιλιά σας μεγαλώνει και το δέρμα σας τεντώνει. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ραγάδες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ενώ η εμφάνισή τους μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομική προδιάθεση. Για την καλύτερη προστασία του δέρματός σας αλλά και για να γλιτώσετε από την ενοχλητική φαγούρα που προκαλούν, μπορείτε προληπτικά να χρησιμοποιήσετε από την αρχή της εγκυμοσύνης σας, ενυδατικές κρέμες ή λάδια όπως το αμυγδαλέλαιο προκειμένου το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία και την ελαστικότητά του.

Μέλασμα – πανάδες – κηλίδες

Οι πανάδες, οι κηλίδες ή όπως αλλιώς είναι γνωστό η ¨μάσκα της εγκυμοσύνης” είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα που εντοπίζεται στο 70% των εγκύων. Πρόκειται για τα καφετί μπαλώματα που κάνουν την εμφάνισή τους, στο πρόσωπο και κυρίως στα μάγουλα, στο μέτωπο και τη μύτη. Η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει τα σημάδια αυτά, γι΄αυτό πρέπει να φοράτε αντιηλιακή κρέμα και καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να αποφεύγετε τελείως τον ήλιο όταν αυτό είναι δυνατόν. Ιδιαίτερα προστατέψτε επίσης από τον ήλιο, το δέρμα της κοιλιάς σας. Σε κάποιες περιπτώσεις το μέλασμα γίνεται μια μόνιμη κατάσταση αλλά συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

Θηλώματα – κρεατοελιές

Δεν είναι γνωστή η αιτία της εμφάνισής των θηλωμάτων (κρεατοελιές) αλλά έχει παρατηρηθεί ότι πρωτοεμφανίζονται ή πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό της.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αναπτύσσονται σε σημεία όπου υπάρχουν πτυχές στο δέρμα σας, όπως στις μασχάλες, το λαιμό ή τη βουβωνική χώρα. Τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος και δεν υπάρχει κίνδυνος εξαλλαγής τους, σε περίπτωση τραυματισμού ή αφαίρεσής τους. Αν σας ενοχλούν μιλήστε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους. Μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε μόνες σας.

Ψωρίαση

Η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί ψωρίαση αλλά αν έχετε ψωρίαση μπορεί να δείτε τα συμπτώματά σας να επιδεινώνονται. Μπορεί δηλαδή να δείτε πιο έντονη απολέπιση, περισσότερο κοκκίνισμα και πιο έντονα σημάδια στους αγκώνες και τα γόνατα. Για πολλές γυναίκες ωστόσο η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυοσύνης. Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που παίρνετε είναι ασφαλή για το μωρό σας.

Έκζεμα

Κάποιες γυναίκες παθαίνουν έκζεμα για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη. Για κάποιες που ήδη έχουν έκζεμα, η εγκυμοσύνη μπορεί να το επιδεινώσει. Περιορίστε τις αιτίες που ενεργοποιούν το πρόβλημα (είδη σαπουνιών, κατοικίδια, στρες, κάποια τρόφιμα κ.α.) Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποια θεραπεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Κιρσοί και Φλεβίτιδα

Διογκωμένες φλέβες στα πόδια, ευρυαγγείες στο πρόσωπο και το λαιμό αλλά και φλεβίτιδα στα πόδια είναι πιθανό να παρουσιαστούν για πρώτη φορά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μην ανησυχείτε, αν και ενοχλητικές, είναι ακίνδυνες καταστάσεις και συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, να φορέσετε κάποιες ειδικές κάλτσες ή να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά ή ακόμη και να κάνετε μεγαλύτερους περιπάτους προκειμένου βελτιωθεί το πρόβλημά σας.

Για να έχετε ένα υγιές δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επικεντρωθείτε στα βασικά Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, να φοράτε συχνά αντιηλιακό και να αποφεύγετε την έκθεση στο ήλιο όσο μπορείτε. Επίσης να χρησιμοποιείτε λοσιόν και κρέμες για την καταπολέμηση της φαγούρας και της ξηρότητας που μπορεί να προκαλούνται από το τέντωμα του δέρματός σας κι επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε κάποια ανησυχητική αλλαγή.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ www.ppsathas.com

psathas 2
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved