Αφέψημα με τζίντζερ στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Ποια τα οφέλη του τζίντζερ στην εγκυμοσύνη, πόση ποσότητα μπορείτε να καταναλώνετε και τι να προσέξετε.

Αφέψημα με τζίντζερ στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε
Bigstock

Το αφέψιμα με τζίντζερ φτιάχνεται με φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ και ζεστό νερό. Θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των ζαλάδων και ανακουφίζει από τις πρωινές ναυτίες που είναι και ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Ρόφημα με τζίντζερ στην εγκυμοσύνη - Τα οφέλη

Περίπου το 80% των γυναικών έχουν πρωινές ναυτίες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το τζίντζερ περιέχει συστατικά που θεωρούνται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ζαλάδων και ναυτίων. Πιο συγκεκριμένα, τα βιενεργά αυτά συστατικά είναι τα τζίντζερολ και σογκάολ, τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης και αδειάζουν πιο γρήγορα το στομάχι. Το πρώτο είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στο φρέσκο τζίντζερ, ενώ το δεύτερο στο αποξηραμένο.

Σχετική έρευνα που έγινε και στην οποία συμμετείχαν 67 έγκυες έδειξε ότι αυτές που κατανάλωναν 1000 mg τζίντζερ για τέσσερις μέρες συνεχόμενα είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα ναυτίας. Επίσης, ανάλυση έξι ερευνών έδειξε ότι οι έγκυες που κατανάλωναν τζίντζερ τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είχαν αισθητά λιγότερα συμπτώματα ναυτίας.

Επίσης, το τζίντζερ θεωρείται ότι μειώνει τον πόνο από τις κράμπες στη μήτρα, που είναι σύνηθες σύμπτωμα το πρώτο τρίμηνο.

afepsima-me-ginger.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Julia Topp

Πόσο τζίντζερ κάνει να καταναλώνει η έγκυος στην εγκυμοσύνη;

Το αφέψημα με τζίντζερ γενικά θεωρείται ασφαλές την περίοδο της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον όταν καταναλώνεται με μέτρο. Επίσημη οδηγία για την προτεινόμενη ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν υπάρχει, ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μέχρι και 1 γραμμάριο την ημέρα, είναι ασφαλής. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 4 φλιτζάνια τσάι με τζίντζερ.

Τζίντζερ στην εγκυμοσύνη - Οι πιθανοί κίνδυνοι

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με άλλες, προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης τζίντζερ κοντά στον τοκετό καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για αιμορραγία. Επίσης, το τζίντζερ θα πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες με ιστορικό αποβολών και κολπικών αιμορραγιών.

Τέλος, η συχνή κατανάλωση τζίντζερ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι οι καούρες, τα αέρια και το φούσκωμα.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved