Είναι ασφαλές το αφρόλουτρο στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη και αφρόλουτρο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μαμάδες.

Είναι ασφαλές το αφρόλουτρο στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Επιτρέπεται ή όχι το αφρόλουτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι; Τι λένε οι ειδικοί;

Όποιος είπε ότι η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα να λάμπει ξέχασε να αναφέρει την ακμή, την ξηρότητα δέρματος και όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να δείχνει χλομή και κουρασμένη. Και όταν κάποιος είναι κουρασμένος, θέλει να ξεκουραστεί με ένα ζεστό μπανάκι, έτσι δεν είναι;

Το ίδιο θέλουν πού και πού και οι έγκυες που όμως αναρωτιούνται αν επιτρέπεται ή όχι να κάνουν ένα ζεστό αφρόλουτρο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Είναι ασφαλές το αφρόλουτρο στην εγκυμοσύνη;

"Γενικά, πρέπει να δίνεται προσοχή. Η παραμονή σε μια μπανιέρα με υδρομασάζ ή την μπανιέρα για περισσότερα από 10 λεπτά μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου" αναφέρει ο Anar Yukhayev, M.D., γυναικολόγος, στο Parents.com. "Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για αυτό το θέμα, αλλά από τη βιβλιογραφία που δημοσιεύεται, φαίνεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας πάνω από 38-39 βαθμούς μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες και αποβολές."

Πολύ λίγες μελέτες μπορούν να υποδείξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το ζεστό μπάνιο είναι είτε καλό είτε κακό. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρές ηθικές υποχρεώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη ειδικά όταν μιλάμε για τις έγκυες. Η υγεία και η ευημερία τόσο της μέλλουσας μαμάς όσο και του μωρού είναι απαραίτητες, και αυτό μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει τις μελέτες να βρουν ακριβή απάντηση σε κάποιο ερώτημα. Για παράδειγμα, θα ήταν ηθικά λάθος να κάνει μια εγκυμονούσα ζεστό μπάνιο για να ανακαλυφθεί το πόσο καλά ένα έμβρυο μπορεί να αντιμετωπίσει τις αλλαγές θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, τα υπάρχοντα δεδομένα είναι περιορισμένα και οι γιατροί θα είναι πάντα προσεκτικοί σε ότι έχει να κάνει με το αφρόλουτρο κατά την εγκυμοσύνη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστήμη έχει σταματήσει να αναρωτιέται για το πόσο ασφαλές είναι ένα ζεστό για μια έγκυο. Το 2018, το British Journal of Sports Medicine δημοσίευσε μια μελέτη ότι οι έγκυες μπορούν να ασκηθούν με ασφάλεια σε εξωτερικές θερμοκρασίες 25 βαθμών Κελσίου. Μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα ζεστό μπάνιο 40 βαθμών Κελσίου ή μια σάουνα σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου για έως και 20 λεπτά χωρίς ανησυχία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η μελέτη δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα που είχε σκοπό να αποδείξει ή να διαψεύσει την ασφάλεια των ζεστών λουτρών και της σάουνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όμως, όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι αυτή η μελέτη, είναι σαφές ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα προτού το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με την ασφάλεια των ζεστών αφρόλουτρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επί του παρόντος, το ACOG λέει ότι ο κίνδυνος για γενετικές ανωμαλίες από τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένει ανησυχητικός.

Ο Δρ. Yukhayev συμφωνεί. "Γενικά θα συνιστούσα να μένετε μακριά από τα υδρομασάζ για να αποφύγετε τον αυξημένο κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Εκτός από τον κίνδυνο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματός σας, το ζεστό αφρόλουτρο μπορεί να αλλάξει το pH του κόλπου σας και να σας προδιαθέσει σε κολπικό ερεθισμό, κολπικές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις".

Ο κίνδυνος εξαρτάται από το στάδιο της εγκυμοσύνης;

«Νωρίς στην εγκυμοσύνη, το ζεστό αφρόλουτρο μπορεί να προκαλέσει αποβολές και γενετικές ανωμαλίες, και αργότερα στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση», λέει ο Δρ Yukhayev στο Parents.com. «Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος στο μωρό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, επομένως, δεν είναι ασφαλές σε καμία φάση της εγκυμοσύνης».

Κλείνοντας, οι έγκυες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το ζεστό αφρόλουτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ότι εγκυμονεί κινδύνους και θα πρέπει να πάρουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, αν θέλουν να βυθιστούν για λίγο μέσα στην μπανιέρα τους για να χαλαρώσουν.

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved