Εγκυμοσύνη: Ενδείξεις ότι η ώρα του τοκετού πλησιάζει

Πώς θα ξέρω ότι έφτασε η ώρα του τοκετού; 

Εγκυμοσύνη: Ενδείξεις ότι η ώρα του τοκετού πλησιάζει
Bigstock

Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα, θα αναρωτιέστε αν θα μπορείτε να καταλάβετε πότε πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Μην ανησυχείτε: Το σώμα μιας γυναίκας σχεδόν πάντα της δίνει τα σημάδια που χρειάζεται και την εσωτερική σοφία να τα αναγνωρίσει.

Τα στάδια της γέννας

Υπάρχουν 3 στάδια

Το πρώτο στάδιο: Από την αρχή μέχρι η μήτρα να έχει μαλακώσει και να έχει διαστολή 10cm.
Το δεύτερο στάδιο: Από την διαστολή της μήτρας μέχρι την γέννηση του μωρού.
Το τρίτο στάδιο: Όταν βγαίνει ο πλακούντας.

Σημάδια τοκετού

  • Όταν έχεις τακτικές, δυνατές και οδυνηρές συσπάσεις.
  • Όταν οι συσπάσεις είναι τόσο έντονες που δεν μπορείς καν να μιλήσεις.
  • Όταν οι συσπάσεις διαρκούν 30-60 δευτερόλεπτα η κάθε μια.
  • Όταν οι συσπάσεις απέχουν μεταξύ τους 3 με 5 λεπτά.
  • Όταν σπάσουν τα νερά σου. Αυτό σημαίνει ότι η μεμβράνη που καλύπτει το μωρό σπάει και το αμνιακό υγρό φεύγει από τον κόλπο σου.
  • Κάποιες γυναίκες έχουν πόνο στην πλάτη.

Πώς καταλαβαίνεις τις συσπάσεις;

Οι συσπάσεις δεν είναι απλά πόνος. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τοκετό και βοηθούν στο σπρώξιμο του μωρού ούτως ώστε να βγει. Επίσης ο τράχηλος γίνεται πιο λεπτός και πλατύς (διαστολή). Αν είχε πόνους περιόδους μπορεί να έχει μια ιδέα πως είναι οι συσπάσεις, απλά πολλαπλασίασε τον πόνο επί δέκα.

Είναι επίσης πιθανόν να έχετε συσπάσεις Braxton Hicks κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αυτέ οι συσπάσεις, που δεν συνοδεύονται από πόνο, είναι «εξάσκηση» και βοηθούν το σώμα να προετοιμαστεί για τον τοκετό.

Επίσης αυξάνουν την ροή του αίματος στην μήτρα και στον πλακούντα. Οι διαφορά αυτών των συσπάσεων από τις κανονικές είναι πως τις νιώθει μόνο από μπροστά στην κοιλιά και δεν είναι οδυνηρές .

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι σποραδικές, όχι σε τακτικά χρονικά διαστήματα και σταματάνε όταν η γυναίκα αλλάξει στάση.

Οι συσπάσεις γενικά ξεκινάνε σιγά και δυναμώνουν σε ένταση, μεγαλώνουν σε διάρκεια και γίνονται πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Έρχονται σε κύματα, ξεκινούν ήπια και κορυφώνονται. Οι συσπάσεις ξεκινούν από το πάνω μέρος της μήτρας και εξαπλώνονται προς τα κάτω.

Ο χρόνος ανάμεσα σε δυο συσπάσεις βοηθάει την μαμά να ηρεμήσει να προετοιμαστεί και να μαζέψει ενέργεια για την επόμενη σύσπαση.

Πως θα καταλάβω ότι έσπασαν τα νερά μου;

Πιθανόν να νιώσεις υγρό να βγαίνει από τον κόλπο σου. Πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι έσπασαν τα νερά και νομίζουν πως τα έκαναν πάνω τους. Η μαία θα είναι σε θέση να σου πει αν τα υγρά είναι από τον αμνιακό σάκο ή όχι.

Το αμνιακό υγρό μυρίζει διαφορετικά από τα ούρα, έχει μια διακριτική μυρωδιά αμμωνίας. Επίσης μπορεί να έχει λίγες σταγόνες αίμα ή κάποιες ροζ εκκρίσεις.

Το αμνιακό υγρό είναι διαυγές. Εάν το δικό σου μυρίζει ή έχει πολύ αίμα ή το χρώμα του είναι κάπως πρασινωπό, πήγαινε αμέσως στο νοσοκομείο. Μερικές φορές το μωρό κάνει κακά του πριν γεννηθεί και αυτό κάνει το αμνιακό υγρό να χρωματιστεί πράσινο ή μαύρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό είναι αγχωμένο.

Χρησιμοποιήστε μια σερβιέτα για να απορροφά τα υγρά αλλά να ξέρετε κάθε πότε πρέπει να την αλλάξετε. Μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν γιατί μπορεί να προκληθεί κάποια μόλυνση. Εάν τα νερά σπάσουν απότομα τότε η σερβιέτα δεν θα κάνει δουλειά, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε πετσέτα.

Με πληροφορίες από: nhs.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved