Εγκυμοσύνη και καύσωνας - Τι να γνωρίζετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν τις μέρες καύσωνα.

Εγκυμοσύνη και καύσωνας - Τι να γνωρίζετε
Bigstock

Εγκυμοσύνη και καύσωνας: Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές. Να γιατί η εγκυμοσύνη σας κάνει πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και μερικοί έξυπνοι τρόποι για να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη όπως θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση.

Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές αλλαγές. Από το πρησμένο στήθος, μέχρι την κούραση και την εξάντληση μέχρι τα πρησμένα πόδια και τους εξαντλητικούς εμετούς. Το ίδιο ισχύει όμως και κατά τη διάρκεια της ζέστης, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τις μέλλουσες γυναίκες. Πράγματι, η υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια πραγματική ανησυχία, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένες εάν πλησιάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Για να σας βοηθήσουμε, δείτε τους λόγους για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους είναι πιο επιρρεπείς στον καύσωνα και τα σημάδια θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καλύπτεστε - κυριολεκτικά - και να παραμένετε ενυδατωμένες όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει.

egkymosini-1.jpg

Γιατί ο ζεστός καιρός επηρεάζει περισσότερο τις εγκύους

Όλοι νιώθουμε νωθροί και κουρασμένοι όταν έξω κάνει ζέστη και έχει κουφόβραση. Το ανθρώπινο σώμα παλεύει να δροσιστεί όταν οι θερμοκρασίες και η υγρασία εκτινάσσονται στα ύψη, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τον ζεστό καιρό, όπως αφυδάτωση, θερμοπληξία και θερμική εξάντληση. Αλλά κάθε φορά που υπάρχει μια συμβουλή για τη θερμότητα, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο θερμόμετρο και στο πώς αισθάνονται.

Ο λόγος: Όταν είστε έγκυες, είναι πιο πιθανό να υπερθερμανθείτε. Οι μέλλουσες μαμάδες έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και ταχύτερους καρδιακούς παλμούς, γεγονός που τις καθιστά ευαίσθητες στην υπερθέρμανση.

Η εγκυμοσύνη σημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην αφυδάτωση, τη ζάλη και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης γενικά. Όταν κάνει πολύ ζέστη έξω, οι έγκυες χάνουν μεγάλη ποσότητα υγρών μέσω του ιδρώτα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των μωρών - και η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο στο μέλλον. Μια μελέτη από το Journal of the American Heart Association ανέφερε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των συγγενών καρδιακών παθήσεων στις Η.Π.Α.

Κίνδυνοι έκθεσης σε θερμότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εδώ είναι οι τέσσερις κύριες ανησυχίες για τις εγκύους κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Η κατανόηση των κινδύνων θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, ώστε να παραμείνετε ψύχραιμες και άνετες.

Κράμπες λόγω ζέστης

Από όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα και που μπορεί να αντιμετωπίσετε, οι κράμπες είναι λιγότερο επικίνδυνες. Αλλά αυτοί οι άβολοι ακούσιοι σπασμοί μπορεί να εμφανιστούν εάν ασκείστε κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού. Διαρκούν περισσότερο από τις συνηθισμένες νυχτερινές κράμπες στα πόδια, μπορεί να επηρεάσουν τις γάμπες, τα χέρια και την περιοχή του στομάχου. Επιδεινώνονται επειδή δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά και ηλεκτρολύτες.

Αφυδάτωση

Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνει (δεν πίνετε αρκετό νερό ή ασκείστε πολύ έντονα), μπορεί να αναπτυχθεί αφυδάτωση.

Θερμική εξάντληση

Μια άλλη ανησυχητική ασθένεια που προκαλείται από υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμική εξάντληση, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, της υψηλής υγρασίας ή της έντονης σωματικής δραστηριότητας. Η θερμική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία είναι επικίνδυνη, ακόμη και απειλητική για τη ζωή, και μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν τακτικά οι έγκυες γυναίκες, όπως κόπωση, ναυτία και μυϊκές κράμπες.

Θερμοπληξία

Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τύπος ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη και μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει στους 40 βαθμούς ή υψηλότερη. Η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τα αναπτυσσόμενα μωρά τους και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών και των μυών.

Σημάδια θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν αισθάνεστε κουρασμένες και διψασμένες αφού περάσατε χρόνο έξω με ζεστό καιρό, να γνωρίζετε τα ακόλουθα σημάδια θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια:

  • Κούραση
  • Ζάλη
  • Τάση λιποθυμίας
  • Δροσερό, υγρό δέρμα
  • Έντονη εφίδρωση
  • Αδύναμος ή γρήγορος παλμός
  • Κράμπες στους μύες
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Υψηλή θερμοκρασία σώματος (40 βαθμούς ή περισσότερο)
  • Σύγχυση
  • Ταχυκαρδία
  • Γρήγορη αναπνοή

Πώς να αποτρέψετε τη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Να ελέγχετε πάντα τον καιρό πριν βγείτε έξω και να μένετε μέσα αν η μέρα προβλέπεται να είναι "καυτή". Μεταξύ άλλων όμως θα πρέπει:

  • να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε και να ενυδατώνεστε
  • να φοράτε ελαφριά και άνετα ρούχα
  • να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας
  • να κάνετε διαλείμματα αν περπατάτε και να αναζητάτε σκιά
  • να μην κάνετε ζεστό μπάνιο

Προσέχετε πολύ περισσότερο όταν οι θερμοκρασίες "χτυπούν" κόκκινο και διατηρήστε τον εαυτό σας και το μωρό σας, ασφαλείς.

πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved