Τα μωρά μέσα στη μήτρα καταλαβαίνουν τα συναισθήματα της μητέρας τους;

Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά αισθάνονται τα συναισθήματα της μητέρας τους στη μήτρα.

Τα μωρά μέσα στη μήτρα καταλαβαίνουν τα συναισθήματα της μητέρας τους;
Bigstock

Στην πραγματικότητα, τα μωρά όταν είναι ακόμα στη μήτρα δεν γνωρίζουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν τι είναι λύπη, χαρά ή φόβος. Ωστόσο, είναι ευαίσθητα στην έκρηξη ορμονών που προκαλείται από το άγχος ή το στρες της εγκύου.

Υποστηρίζεται ότι κατά την 32η εβδομάδα το έμβρυο συμπεριφέρεται σχεδόν σαν νεογέννητο και είναι πιο ευαίσθητο σε οτιδήποτε το περιβάλλει. Μπορεί ακόμα να ονειρεύεται και να έχει τις δικές του φάσεις REM ύπνου.

Σε αυτό το στάδιο η συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του μωρού και της μέλλουσας μητέρας είναι τόσο έντονη που ό,τι αισθάνεται φτάνει στο έμβρυο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το φαγητό μέσω του ομφάλιου λώρου.

kinitikotita-mwrou-mitra.jpg

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κακή ψυχολογία της εγκύου το έμβρυο

Όταν είναι έγκυες οι γυναίκες τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αλλά δεν εστιάζουν πάντα τόσο στη συναισθηματική τους ευεξία. Για παράδειγμα, η μη λήψη άδειας μητρότητας μέχρι την τελευταία στιγμή και η εργασία σε ένα αγχωτικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η περιγεννητική περίοδος - η χρονική περίοδος από την 28η εβδομάδα κύησης έως την έβδομη ημέρα της ζωής εκτός της μήτρας, είναι κρίσιμη για τα μωρά. Επομένως, η φροντίδα της συναισθηματικής και ψυχολογικής ευημερίας της μητέρας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι η χρόνια ένταση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σχετίζονται με τη συχνότητα γέννησης μωρών με χαμηλότερο βάρος γέννησης ή με γενικότερα προβλήματα ανάπτυξης του παιδιού.

orasi-mwrou-mitra.jpg

Τα μηνύματα που λαμβάνει το μωρό στη μήτρα

Υπάρχουν υπέροχες εικόνες για το τι βιώνει ένα έμβρυο όταν η μητέρα του γελάει. Η μήτρα κινείται και το μωρό φαίνεται να αιωρείται σε αυτό το μικρό, συναρπαστικό και ασφαλές σύμπαν. Το απολαμβάνουν και οι δύο, είναι μια έντονη εμπειρία, που στέλνει ορμόνες που συνδέονται με τα συναισθήματα ευεξίας στο μικρό, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.

Τα συναισθήματα δεν φτάνουν στο μωρό μέσω των εκφράσεων του προσώπου της μητέρας αλλά μέσω του ενδοκρινικού της συστήματος . Τα σωματίδια εισέρχονται στον ίδιο τον πλακούντα και όλα όσα νιώθει η μητέρα αντηχούν στο έμβρυο. Η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι τόσο έντονη που ξεπερνά πολύ τον ομφάλιο λώρο.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η χημική και ορμονική σύνδεση έχει ορισμένους κινδύνους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι όλα τα μηνύματα που λαμβάνει το μωρό θετικά. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να είστε σε εγρήγορση όταν η μητέρα βιώνει θλίψη, αγωνία και μόνιμο άγχος.

Πηγή: exploringyourmind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved