Εγκυμοσύνη: Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνει η έγκυος;

Αλάτι στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Εγκυμοσύνη: Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνει η έγκυος;
Bigstock

Το αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου και είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του σώματος και ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό η έγκυος να μην υπερβαίνει τα όρια, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να συμβεί με την κατανάλωση junk food και έτοιμων γευμάτων.

Γιατί το νάτριο είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη;

Το νάτριο είναι ένα χημικό στοιχείο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα των υγρών στο σώμα, τη θερμοκρασία και το pΗ. Πολλές τροφές περιέχουν νάτριο και είναι ένα από τα δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή του αλατιού.

Χωρίς την απαραίτητη πρόσληψη νατρίου, οι μύες, τα νεύρα και τα όργανα δεν μπορούν να δουλέψουν σωστά για αυτό και το αλάτι θεωρείται απαραίτητο στη διατροφή.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης ο όγκος αίματος και γενικά των υγρών του σώματος αυξάνεται και το νάτριο είναι αυτό που βοηθά να τηρούνται οι απαραίτητες ισορροπίες. Είναι σημαντικό η έγκυος να παρακολουθεί τις τιμές του νατρίου και ειδικά εάν υποφέρει από πρωινές ναυτίες ή έχει υπερέμεση κύηση. Στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η πρόσληψη περισσότερων υγρών και ηλεκτρολυτών για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Επιπλέον, το ιώδιο το οποίο εμπεριέχεται στο επιτραπέζιο αλάτι είναι απαραίτητο και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Η ανεπάρκεια σε ιώδιο είναι σπάνια, ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή και προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού.

alati-egkymosyni.jpg
Young Pregnant Woman Enjoy Eating Jar Of Pickle In Front Of Open Refrigerator In KitchenBigstock

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνετε στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η έγκυος δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου έξι γραμμάρια αλατιού και 2.300 mg νατρίου.

Στην Αμερική σύμφωνα με έρευνες η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών καταναλώνουν πάνω από 3.400 mg νατρίου την ημέρα και αυτό γιατί το αλάτι υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και σνακ.

Γιατί το πολύ αλάτι κάνει κακό;

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η κατακράτηση υγρών ενδέχεται να σας προκαλέσει φούσκωμα ή ακόμα και πιο έντονο πρήξιμο σε χέρια, πόδια και πρόσωπο. Το οίδημα είναι έτσι και αλλιώς ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που μπορεί να επιδεινωθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Εκτός από το οίδημα και το φούσκωμα, η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας και αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της μεγάλης ποσότητας νατρίου, το σώμα κατακρατά νερό, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Με άλλα λόγια, κάνει το σώμα να δουλεύει πιο σκληρά με αποτέλεσμα να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.

Funny Pregnant Woman Eating Potato Chips In Secret

Ποιες τροφές περιέχουν «κρυφό» αλάτι;

  • Ψωμί: μία φέτα λευκό ψωμί περιέχει περίπου 150 mg νατρίου
  • Δημητριακά: Το πόσο αλάτι περιέχουν εξαρτάται και από το brand ή το είδος των δημητριακών. Για παράδειγμα οι κλασικές νιφάδες καλαμποκιού περιέχουν περίπου 204 mg νατρίου.
  • Κέτσαπ, μουστάρδα και άλλες έτοιμες σος
  • Φρυγανιές

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved