Ισχιακή προβολή εμβρύου: Tι είναι και πώς επηρεάζει τον τοκετό

Τι είναι η ισχιακή προβολή, τι την προκαλεί και πώς επηρεάζει τον τοκετό

Ισχιακή προβολή εμβρύου: Tι είναι και πώς επηρεάζει τον τοκετό
Bigstock

Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, από την 32η έως και την 38η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το μωρό παίρνει την «τελική» θέση για τη γέννα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θέση αυτή είναι το μωρό να κατεβαίνει στον πύελο της εγκυμονούσας με το κεφάλι.

Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει πάντα. Σύμφωνα με έρευνες το 3-4% των μωρών έχουν τη λεγόμενη ισχιακή προβολή, δηλαδή όπως αναφέρει και ο συνεργάτης του Mothersblog.gr και γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, όταν το έμβρυο κατεβαίνει στην πύελο της γυναίκας με την ουρά.

Τι προκαλεί την ισχιακή προβολή του εμβρύου;

Τα αίτια ποικίλουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν. Από τα πιο συνήθη είναι τα εξής:

  • Ανωμαλίες της μήτρας: Το σχήμα της μήτρας θυμίζει αυτό ενός αχλαδιού, σε κάποιες γυναίκες ωστόσο ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικό. Τυχόν ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να εντοπισθούν και πριν την εγκυμοσύνη με υπέρηχο και είναι ένας συνήθης λόγος που κάποια μωρά «κατεβαίνουν» με τα πόδια δεδομένου ότι δεν έχουν αρκετό χώρο για να γυρίσουν.
  • Η θέση του πλακούντα: Εάν ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά ή εμποδίζει τον τράχηλο πιθανά να εμποδίζει το έμβρυο να γυρίσει.
  • Η ποσότητα του αμνιακού υγρού: Η λίγη ποσότητα του αμνιακού υγρού ή και το αντίθετο μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του εμβρύου στη μήτρα.
  • Πολύδυμη κύηση: Στις πολύδυμες κυήσεις, τα μωρά έχουν επίσης περιορισμένο χώρο μέσα στη μήτρα, κάτι που μειώνει την κινητικότητά τους.
egkymosyni-isxiaki-provoli.jpg

Διάγνωση και τοκετός

Ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση με απλή ψηλάφηση, με υπέρηχο ή ακόμα και με κολπικό υπερηχογράφημα.

Η ισχιακή προβολή του εμβρύου δεν αποκλείει τον φυσιολογικό τοκετό, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι όπως η παγίδευση του κεφαλιού, η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου και η κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτός είναι και ο λόγος που στις περισσότερες περιπτώσεις της ισχιακής προβολής ο τοκετός γίνεται με καισαρική.

Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να "γυρίσει" το μωρό. Σημαντικό ρόλο επίσης, για το εάν ο τοκετός θα είναι φυσιολογικός ή με καισαρική, είναι και το είδος της ισχιακής προβολής.

Τα είδη είναι τρία:

  • Η γνήσια ισχιακή προβολή (frank breech)
  • H πλήρης ισχιακή προβολή (complete breech)
  • Η ατελής ισχιακή προβολή (incomplete breech)

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved